Linkovi

Sve više prodavaca u SAD dozvoljava kupcima da zadrže i novac i robu koju žele da vrate


Kupovina na Crni petak u New Yorku. (foto: AP/ Vincent Alban)
Kupovina na Crni petak u New Yorku. (foto: AP/ Vincent Alban)

Poslije šopinga na sniženjima za Crni petak i Cyber ponedjeljak, mnogi žele da vrate određene komade koje su kupili, a prodavci u SAD sve češće na te zahtjeve odgovaraju - zadržite robu.

Nekada im se tako više isplati, nego da organizuju transport robe nazad u radnje.

Podaci kompanije GoTRG pokazuju da je ove godine 59 odsto prodavaca ponudilo kupcima da robu zadrže, u slučaju da žele da je vrate - jer bi vrijednost slanja prevazišla vrijednost robe.

Prošle godine takve ponude imalo je oko 26 kompanija, kaže Sender Shamiss, direktor firme GoTRG, koja se bavi istraživanjem tržišta.

Sve više kupaca koristi ovakvu ponudu kompanija, kaže Samiss, ali nije naveo koji prodavci imaju takvu politiku.

Ranije prognoze pokazale su da će kupci u Americi u ovoj prazničnoj šoping sezoni vratiti robu u vrijednosti od 173 milijardi dolara, što je 28 odsto više nego prethodne godine.

Obično, prodavce košta oko 30 milijardi dolara da organizuju povrat robe koju kupci žele da vrate. I to umanjuje profit jer moraju robu da transportuju, ponovo rasporede po radnjama i prodaju, i to obično opet na sniženju.

Zbog toga je skoro 90 odsto trgovaca promijenilo politiku ove godine i kupcima ponudilo kredit u radnjama, ili počelo da naplaćuje vraćanje robe ili uslovljava kupce da vrate robu koju su kupili online u prodavnici.

Čak 17 kompanija sa kojima je razgovarao Reuters je kupcima poručilo da ne vraćaju robu od 20 do čak 300 dolara vrijednosti.

Amazon kupcima daje mogućnost da zadrže robu u nekim slučajevima kako bi cijene održao nižim.

Politika da se roba ne vraća zaživjela je tokom pandemije, kada su postojali problemi u lancu snabdijevanja i transporta, pa je svako vraćanje robe trgovce koštalo više nego da kupcima dozvole da je zadrže.

Danas prodavci cijene i to koliko kupac novca troši kod njih, pa će u boljoj poziciji da zadrže i robu i novac - biti oni koji troše više.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG