Linkovi

Rusija potvrdila da je vođa Wagnera Prigožin poginuo u padu aviona


Portret šefa plaćenika Wagnera Jevgenija Prigožina na improviziranom memorijalu u Moskvi, Rusija, 24. avgusta 2023. REUTERS/Stringer/File Photo
Portret šefa plaćenika Wagnera Jevgenija Prigožina na improviziranom memorijalu u Moskvi, Rusija, 24. avgusta 2023. REUTERS/Stringer/File Photo

Ruski istražni komitet saopštio je u nedjelju da je potvrdio da je Jevgenij Prigožin, osnivač i šef plaćeničkih snaga Wagner, koji je vodio kratkotrajnu oružanu pobunu protiv ruske vojske, poginuo u padu aviona.

Glasnogovornica Komiteta Svetlana Petrenko rekla je u izjavi da je forenzičkim i genetskim testiranjem identifikovano svih 10 tijela pronađenih na mjestu nesreće u srijedu i da su nalazi "u skladu s manifestom" aviona.

U saopštenju se ne navode detalji o tome šta je moglo izazvati pad aviona.

Ruska uprava civilnog vazduhoplovstva ranije ove nedjelje saopštila je da su Prigožin (62) i neki od njegovih najviših članova grupe bili na listi putnika i članova posade u avionu. Svih sedam putnika i tri člana posade poginuli su kada se avion srušio na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, Prigožinovog rodnog grada.

Prigožinov zamjenik komandanta Dmitrij Utkin, kao i Wagner logistički mozak Valeri Čekalov, također su poginuli u nesreći.

Preliminarna obavještajna procjena SAD-a zaključila je da je namjerna eksplozija dovela do pada aviona. Kako su rasle sumnje da je ruski predsjednik Vladimir Putin tvorac atentata, Kremlj ih je odbacio kao "potpunu laž".

Jedan od zapadnih zvaničnika koji je opisao početnu procjenu rekao je da je utvrđeno da je Prigožin "vrlo vjerovatno" meta i da bi eksplozija bila u skladu s Putinovom "dugom historijom pokušaja da ušutka svoje kritičare".

Prije dva mjeseca, Prigožin je pokrenuo jednodnevnu pobunu protiv ruske vojske, vodeći svoje plaćenike iz Ukrajine prema Moskvi. Putin je okarakterizirao taj čin kao "izdaju" i obećao kaznu za one koji su umiješani.

Sudbina Wagnera, koji je donedavno igrao istaknutu ulogu u ratu u Ukrajini i bio uključen u niz afričkih i bliskoistočnih zemalja, ostala je neizvjesna.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG