Linkovi

Sarajevo: Više od hiljadu ljudi u protestnoj šetnji poslije ubistava u Gradačcu


Sarajevo: Protesti protiv nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Sarajevo: Protesti protiv nasilja

Više od hiljadu građana Sarajeva odazvalo se protestnoj šetnji zbog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, koju je ubio Nermin Sulejmanović. On je 11. augusta ubio i Đengiza Ondera i njegovog sina Denisa. Ranio je i tri osobe.

Jasminka Avdić iz Missourija, Sjedinjene Američke Države, prisustvovala je zajedno s više od hiljadu građana na protestnoj šetnji u Sarajevu povodom ubistva Nizame Hećimović, koju je ubio Nermin Sulejmanović.

On je, u petak, 13, augusta, ubio i Đengiza Ondera i njegovog sina Denisa Ondera. Ranio je i tri osobe. “Sramota je šta država dozvoljava i šta se radi sa ženama. Moja poruka je da se država mora organizovati da se zakonskim putem zaštite žene. Da se formira ustanova u koju se žene žrtve nasilja mogu prijaviti”, izjavila je Jasminka za Glas Amerike.


Proteste je organizirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je na protestima pročitala zahtjeve koji će, u ime Grada Sarajeva, biti upućeni nadležnim institucijama, a tiču se borbe protiv nasilja nad ženama i femicida.

“Grad Sarajevo zahtijeva hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i njihovu eventualnu krivičnu odgovornost. Moramo povećati broj sigurnih kuća za žrtve nasilja i izgraditi nove tamo. U sigurnim kućama, osim fizičke zaštite, potrebno je osigurati psihološku i pravnu pomoć, kao i zbrinjavanje obrazovnog procesa djeteta. Gradačac nema sigurnu kuću i to se mora promijeniti. Sistem zaštite žrtava mora biti uvezan s nadležnim organima”, rekla je Karić.

Ubistva u Gradačcu su pokazala nefunkcionalnost sistema i nepravovremeno reagiranje policijskih organa, s obzirom na to da je žrtva zločina ranije prijavljivala počinitelja kao nasilnika.

Građani Sarajeva smatraju da je femicid potrebno uvrstiti u zakon kao krivično djelo. Sarajlija Ajnur Muhičević ističe da je važno biti na protestima kako bi se podržala borba protiv nasilja.


“U ovako uređenom društvu i s poslijeratnim vrijednostima, skoro je nemoguće boriti se protiv nasilja. Ako znate da je tokom rata silovano 50.000 žena, da je poslije rata bilo od pet do sedam hiljada samoubistava boraca, te da vlada korupcija i politička mafija. Sve je to sprega s montiranim procesima i pitanje je kako se izboriti. Potrebno je sistemsko rješenje i dubinske promjene”, kazao je Muhičević.

Njegovo mišlienje dijeli i građanka Fikreta Buzak koja je poručila da je važno biti na protestima, jer su mnoge žene u sličnoj situaciji.

Protestima su prisustvovali i američki ambasador u BiH Michael Murphy te član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Klanjana dženaza Nizami Hećimović
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00


Osim u Sarajevu, protesti su organizirani u Tuzli, Mostaru, Gradačcu, Gračanici, Kalesiji, Srebreniku i Travniku. Vlasti u FBiH i Republici Srpskoj su 16. august proglasili Danom žalosti.

Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku proglašenju Dana žalosti nakon ubistava u Gradačcu počinjenih 11. augusta. Učinili su to političari na entitetskom nivou vlasti - prvo RS, zatim Federacija BiH - proglašavajući 16. august Danom žalosti.

Ministri koji su prisustvovali današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara rekli su medijima kako Dan žalosti nije proglašen jer ministri iz entiteta RS nisu pristupili glasanju.

XS
SM
MD
LG