Linkovi

Podrška NATO saveznika Ukrajini čini razliku na bojnom polju, kaže Stoltenberg


Ukrajinski vojnik stoji ispred zgrade koja je teško oštećena u ruskom vazdušnom napadu u Hersonu, Ukrajina, 15. juna 2023.
Ukrajinski vojnik stoji ispred zgrade koja je teško oštećena u ruskom vazdušnom napadu u Hersonu, Ukrajina, 15. juna 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da rat u Ukrajini pokazuje potrebu da se stane uz tu zemlju i nastavi pružati podrška.

Stoltenberg je rekao novinarima kada je stigao u sjedište NATO-a da je Ukrajina nakon pokretanja svoje dugo očekivane kontraofanzive ostvarila dobitke i oslobodila okupirano zemljište od ruskih snaga tokom žestokih borbi.

"To je zbog hrabrosti, vještina ukrajinskih vojnika, ali isto tako naglašava i pokazuje da podrška koju NATO saveznici daju Ukrajini mnogo, mnogo mjeseci zapravo čini razliku na bojnom polju", rekao je Stoltenberg .

Dodao je da što je Ukrajina uspješnija u ovoj fazi, to će više pritiskati na ruskog predsjednika Vladimira Putina da sjedne za pregovarački sto i pruži Ukrajini jaču ruku u mirovnim pregovorima.

Stoltenberg je rekao da, ako saveznici žele trajni mir u Ukrajini, moraju nastaviti pružati ukrajinskim snagama vojnu podršku.

Uoči sastanka šefova odbrane NATO-a, Kontakt grupa za Ukrajinu predvođena SAD-om održala je posljednju sjednicu u četvrtak u Briselu na kojoj se razgovaralo o vojnoj pomoći Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je na otvaranju skupa da je borba u Ukrajini "maraton, a ne sprint".

On je istakao potrebu da se ukrajinskim snagama obezbijede sistemi protivvazdušne odbrane koji su ključni u zaštiti ukrajinskih civila od ruskih zračnih napada.

"Imperijalne ambicije Kremlja nanijele su nezamislivu patnju ukrajinskom narodu, ali Ukrajinci nas nastavljaju inspirirati svojom otpornošću, svojom hrabrošću i nepokolebljivom posvećenošću da svoju zemlju održe slobodnom i sigurnom", rekao je Austin.

Norveška i Danska najavile su zajedničke napore da Ukrajini isporuče hiljade artiljerijskih metaka.

"Ukrajina ima hitnu potrebu za artiljerijskom municijom. Stoga smo odlučili da udružimo snage s Danskom za novu donaciju, kako bi Ukrajina što prije dobila municiju", rekao je norveški ministar odbrane Bjørn Arild Gram u saopćenju.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je presrela rusku krstareću raketu, kao i 20 eksplozivnih dronova koje je lansirala Rusija.

Na Krimu koji kontroliše Rusija, ruski zvaničnici rekli su da je njihova strana oborila devet ukrajinskih dronova.

U izvještaju su korištene informacije AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG