Linkovi

Dodik kod Putina, Zapad nezadovoljan


Susret Putin-Dodik
Susret Putin-Dodik

Predsjednik bh entiteta Milorad Dodik susreo se u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javlja RTRS, entitetska TV stanica bliska Dodiku.

Susret s Putinom je izazvao oštre kritike prvenstveno od strane Evropske Unije, ali i Washingtona, a kako je za Glas Amerike ranije rekao Gabriel Escobar, visoki zvaničnik State Departmenta zadužen za Balkan, "… svaka zemlja koja čvrsto vjeruje da će joj Rusija biti dugoročni strateški partner, pravi veliku grešku. U Evropi, uključujući Balkan, vidimo da je većina zemalja u ovoj situaciji na pravoj strani, ….i bismo voljeli da se tako i nastavi. U ovom povijesnom trenutku trend pokazuje da je većina na pravoj strani, bez obzira na individualne izjave, i individualne akcije i poteze", rekao je Escobar.

Radio Slobodna Evropa prenosi poziv njemačkog europarlamentarca na evropske sankcije Dodiku.

“Sramota je da će se Milorad Dodik ponovo sresti s Putinom. Od početka ruskog rata protiv Ukrajine susreli su se već dva puta. To je pogrešan signal prema članstvu BiH u EU. Time sebi čini pravu "medvjeđu uslugu".

Ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) odlazak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u Moskvu, 23. maja komentira Dietmar Köster, zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke u Evropskom parlamentu.

On je sudjelovao u izradi izvještaja i rezolucije o napretku BiH za 2022. godinu. Ovaj evropski parlamentarac je u raspravama pred Evropskim parlamentom zagovarao sankcije EU za Milorada Dodika.

Dodik se susreo isti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na marginama skupa "na kojem je bilo više od 500 zvanica sa najvišeg nivoa Ruske Federacije i susjednih zemalja".

To je Dodikova treća posjeta Moskvi za godinu dana. Dolazi nakon izjave zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška koji je polovinom maja najavio da će Rusija nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku(RS).

To je, istovremeno, i drugi put u ovom mjesecu da Kremlj otvoreno govori o podršci vlastima ovog bh. entiteta, čiji lider Milorad Dodik zagovara otcjepljenje RS od države Bosne i Hercegovine. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov 11. maja je najavio jačanje veza Rusije i RS.

Dodika su sankcionirale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zbog koruptivnih aktivnosti, pokušaja urušavanja Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja stabilnosti BiH i cijele regije. Zbog protivljenja, prije svih Mađarske, EU nije sankcionirala Dodika.

Ovo je osmi susret Dodika i Putina od 2014. godine u Rusiji.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG