Linkovi

Zelenski na razgovorima sa Sunakom, London najavio novu pomoć Ukrajini


Britanski premijer Rishi Sunak dočekuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Britanija, 15. maj 2023.
Britanski premijer Rishi Sunak dočekuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Britanija, 15. maj 2023.

Velika Britanija je obećala ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom dalekometne dronove tokom njegove posjete Londonu u okviru evropske turneje sa ciljem da obezbijedi novo oružje za kontraofanzivu protiv Rusije.

Zelenski se sastao sa premijerom Rishijem Sunakom u rezidenciji britanskog premijera, gdje su također razgovarali o zahtjevu Ukrajine za zapadnim borbenim avionima.

Britanija je saopštila da će ovog ljeta početi osnovnu obuku ukrajinskih pilota.

Sunak je rekao da će Britanija obezbijediti Ukrajini stotine raketa protivvazdušne odbrane i daljih bespilotnih vazdušnih sistema, uključujući dronove dugog dometa sa dometom većim od 200 km, koji će biti isporučeni "u narednim mjesecima".

Portarol britanskog premijera je rekao da Britanija ne planira da šalje borbene avione u Ukrajinu.

Kremlj saopštio da Rusija "izuzetno negativno" gleda na britansku odluku da Ukrajini isporuči više vojne opreme, ali da ne vjeruje da će pomoć Londona promijeniti tok sukoba.

"Sukob je u ključnom trenutku", rekao je Sunak. "Velika Britanija će ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini i njenom narodu da se brani... važno je da Kremlj također zna da mi ne odlazimo. Mi smo ovdje dugoročno."

Nakon što je šest mjeseci držala svoje trupe u defanzivi, Ukrajina planira da započne velike napade kako bi povratila teritoriju koristeći novonabavljeno oružje sa Zapada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG