Linkovi

Francuska najavila pomoć dok se Ukrajina priprema za kontraofanzivu


Susret Zelenskog i Marcona u Parizu, 14. maj.
Susret Zelenskog i Marcona u Parizu, 14. maj.

Francuska je objavila da će osigurati tenkove, oklopna vozila i obuku za ukrajinske vojnike u novom talasu vojne pomoći dok se Ukrajina priprema za očekivanu kontraofanzivu u svojoj borbi protiv ruske invazije.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u saopćenju je naveo da će njegova vlada obezbijediti lake tenkove i oklopna vozila "u narednim sedmicama", dok se obavezala da će pružati vojnu, političku, ekonomsku i humanitarnu podršku Ukrajini "koliko god bude potrebno".

Francuska će također pružiti podršku ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani i namjerava da ove godine obuči 2.000 ukrajinskih vojnika u Francuskoj i skoro 4.000 u Poljskoj.

Saopćenje je uslijedilo nakon sastanka Makrona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je u nedjelju stigao u Pariz.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG