Linkovi

Bijela kuća: Sastaju se Biden i filipinski predsjednik


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden će ugostiti filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa mlađeg u Bijeloj kući dok kineska mornarica uznemirava filipinske brodove u Južnom kineskom moru.

Marcosova posjeta Washingtonu dolazi nakon što su SAD i Filipini prošle nedjelje završili svoje najveće vojne vježbe ikada, a vazdušne snage dvije zemlje održat će u ponedjeljak svoju prvu zajedničku obuku borbenih aviona na Filipinima od 1990. godine.

Filipini su ove godine pristali da SAD-u dozvole pristup za još četiri baze na ostrvima jer SAD nastoje odvratiti sve agresivnije akcije Kine prema Tajvanu i u spornom Južnom kineskom moru.

U međuvremenu, Kina neprestano uznemirava Filipine svojim obalnim stražama tjerajući ribare u vodama blizu filipinskih obala, a koje Peking smatra svojima.

Prije nego što je u nedjelju otputovao u Washington, Macros je rekao da je „odlučan u namjeri da izgradi sve jači odnos sa Sjedinjenim Državama u širokom spektru oblasti koje se ne bave samo zabrinutostima našeg vremena, već i onima koje su od ključne važnosti za unapređenje naših ključnih interesa”.

Sastanak u Ovalnom uredu u ponedjeljak najnovija je Bidenova diplomatija na visokoj razini s pacifičkim čelnicima dok se njegova administracija bori s povećanom vojnom i gospodarskom odlučnošću Kine i zabrinutosti oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Marcosov službeni posjet Washingtonu prvi je posjet filipinskog predsjednika u više od 10 godina.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG