Linkovi

Bidenovi i Blinken čestitaju Bajram muslimanima širom svijeta


Joe i Jill Biden
Joe i Jill Biden

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill, kao i državni sekretar Antony Blinken čestitaju muslimanima u Sjedinjenim Državama i svijetu današnji praznik - Ramazanski bajram.

Poruku Bidenovih prenosimo u cijelosti:

"Jill i ja upućujemo naše najbolje želje muslimanskim zajednicama širom zemlje i svijeta dok slavite Ramazanski bajram i zaključujete sveti mjesec Ramazan. Ramazanski bajram je svečana proslava koju muslimani slave nakon svetog mjeseca posta, ukrašavaju svoje domove, daruju voljene osobe, oblače se u novu odjeću i posjećuju porodicu i prijatelje.

"Dirnut sam velikodušnošću koju pokazuju porodice koje mogu obezbijediti hranu i dati milostinju onima kojima je potrebna kroz davanje zekata. Ramazanski bajram označava završetak svetog mjeseca posvećenog odanosti, dobročinstvu i razmišljanju – vrijeme kada se također prisjećamo muslimanskih zajednica širom svijeta koje trpe sukobe, siromaštvo, glad i bolesti, i onih koje su prognane iz svojih domovi.

"Dok slavimo naše blagoslove ovog Bajrama, također se posvećujemo bezvremenskom radu na izgradnji mira i zalaganju za prava i dostojanstvo svih ljudi. Moja administracija je također posvećena rješavanju svih oblika mržnje, uključujući islamofobiju. Zbog toga sam osnovao međuagencijsku radnu grupu sa visokim državnim dužnosnicima kako bi se pozabavili ovim i povezanim izazovima i ohrabrili svakog Amerikanca da izgradi inkluzivniju naciju.

"Ponosni smo što ove godine slavimo Ramazanski bajram u Bijeloj kući u čast inspirativnih Amerikanaca muslimana koji daju doprinose širom naše zemlje. Oni su u laboratorijama i fabrikama, rade na stvaranju i proizvodnji vrhunskih tehnologija i inicijativa za izgradnju budućnosti napravljene u Americi. Oni su umjetnici i negovatelji, koji doprinose prekrasnom mozaiku kreativnosti i suosjećanja naše nacije. Oni su nastavnici i vatrogasci i članovi zajednice, pionirski su u naporima da se izgradi veće razumijevanje i jedinstvo širom naše zemlje. Oni su sportisti, novinari, komičari, akademici, ponosni pripadnici naše vojske – i mnogi drugi dijelovi onoga što čini američko tkivo. Svima koji slave, Jil i ja želimo vama i vašim najmilijima sretan i blagoslovljen Ramazanski bajram.

Antony Blinken
Antony Blinken

I Blinkenovu poruku prenosimo u cijelosti:

"U ime State Departmenta i američkog naroda, upućujemo naše najtoplije želje muslimanima u Sjedinjenim Državama i onima širom svijeta koji slave Ramazanski bajram.

"Ovom radosnom prilikom, zajednice slave duboku duhovnu, zajedničku i humanitarnu dobrobit koju mogu naći u završetku Ramazana, mjeseca posta, razmišljanja, služenja i djela dobročinstva. Kako se porodice i zajednice okupljaju kako bi se uključile u molitvu, podijelile svečane obroke i razmijenile poklone, to je prilika da se prepozna snaga i otpornost koja se nalazi u raznolikosti muslimanskih kultura i tradicija širom svijeta. Ramazanski bajram nas podsjeća na važnost suosjećanja, empatije i jedinstva, vrijednosti koje nadilaze vjere i nacionalnosti.

"Ovaj dan nudi priliku da razmislimo o našoj zajedničkoj posvećenosti izgradnji mirnih i prosperitetnih zajednica. Dok slavimo, ne zaboravimo one koji to nisu u mogućnosti da učine u sigurnosti i udobnosti svojih domova, zbog sukoba, nasilja, progona ili humanitarne krize. Sjedinjene Države ostaju nepokolebljive u svojoj posvećenosti promicanju mira, pravde i vjerske slobode za sve. Želimo vam blagoslovljen i radostan Ramazanski bajram."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG