Linkovi

Da li su na pomolu nove blokade državnih institucija?


Parlament BiH (Izvor: BIRN BiH)
Parlament BiH (Izvor: BIRN BiH)

Da li će srpski zastupnici u Parlamentu BiH krenuti u blokadu te zakonodavne državne institucije? Odgovor će stići u petak nakon razgovora sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Srpski poslanici u četvrtak su napustili sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta, što je bio odgovor na izjavu o državnoj imovini koju su potpisale bošnjačke i probosanske stranke.

„Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima”, stoji između ostalogu izjavi.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za BHRT je rekao kako će, zbog izjave o državnom imovini, srpski zvaničnici državnog nivoa vlasti razgovarati sa Dodikom, poslije čega će biti poznat „pravi i konkretan odgovor”.

Srpski zastupnici napuštaju sjednicu Parlamenta BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Mediji su prenijeli izjavu zastupnika Čedomira Stojanovića, predsjednika Kluba Srba – Srpski klub u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je poručio kako Klub do daljnjeg neće učestovati u parlamentarnim aktivnostima.

Zastupnički dom Parlamenta BiH broji 42 člana – dvije trećine dolazi iz FBiH, jedna trećina iz RS-a. Za donošenje odluka je potrebna i opća i entitetska većina. Ako se srpski zastupnici odluče za bojkot, a što su činili i ranijih godina, Parlament BiH neće moći funkcionisati.

Vlast na državnom nivou BiH su formirali HDZ, takozvana „Osmorka” i SNSD.

Zvaničnici u RS-u, predvođeni Dodikom, nastoje na sve načine državnu imovinu prebaciti na nivo entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christhian Schmidt je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, obrazlažući kako je Parlament BiH institucija za rješenje tog problema. Ustavni sud BiH je privremeno van snage stavio sporni entitetski zakon u martu ove godine.

Visoki predstavnik Christhian Schmidt.
Visoki predstavnik Christhian Schmidt.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy također je prošlog mjeseca ponovio američki stav o državnoj imovini – BiH je vlasnik državne imovine.

Sredinom prošlog mjeseca, SAD su sanckionisale direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Dragana Stankovića, obrazlažući kako se njegovi stavovi o državnoj imovini podudaraju sa Dodikovim učestalim izjavama o po tom pitanju.

U daljnjem obrzaloženju se kaže kako je Stanković, kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, vodio je agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. godine koji je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, pozivaju Tužilaštvo BiH da reaguje na navode o knjiženju državne imovine na enitet, prenio je u četvrtak Radio Slobodna Evropa.

„lzjave pojedinih funkcionera iz entiteta RS o tome da će nezakonito knjižiti državnu imovinu BiH predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u njihovoj izjavi.

Milanko Kajganić (Foto: BIRN)
Milanko Kajganić (Foto: BIRN)

Govoreći na RTRS prošle sedmice, glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je rekao je da ako Ustavni sud BiH „donese rješenje i dostavi Tužilaštvu BiH da je nekome zabranio određene aktivnosti, da taj neko, bez obzira na takvu mjeru, se ogluši na odluku Ustavnu suda, Tužilaštvo će reagovati”.

XS
SM
MD
LG