Linkovi

Vrhovni sud SAD-a privremeno produžio pristup tabletama za abortus


Vrhovni sud je privremeno produžio ženama pristup tabletama za abortus do petka, dok sudije razmatraju da li da dozvole da ograničenja na mifepriston stupe na snagu jer se nastavlja pravno osporavanje odobrenja lijeka FDA.

U nalogu koji je u srijedu potpisao sudija Samuel Alito, sud je naznačio da će lije biti produžen do petka navečer.

Lijek je prvi put dobio odobrenje FDA 2000. godine, a uvjeti za njegovu upotrebu su olabavljeni posljednjih godina, uključujući dostupnost poštom u državama koje dozvoljavaju pristup.

Bidenova administracija i Danco Laboratories sa sjedištem u New Yorku, proizvođač lijeka, žele da najviši sud u zemlji odbaci ograničenja na upotrebu mifepristona koja su nametnuli niži sudovi, barem dok se pravni slučaj probija kroz sudove.

Alliance Defending Freedom, predstavljajući doktore protiv pobačaja i medicinske grupe u izazovu droge, brani presude pozivajući Vrhovni sud da dozvoli da ograničenja stupe na snagu sada.

Pravna borba oko abortusa dolazi manje od godinu dana nakon što su konzervativne sudije poništile Roe protiv Wadea i dozvolile više od deset država da efektivno zabrane abortus.

Protivnici abortusa podnijeli su tužbu u novembru u Amarillu u Texasu. Pravni izazov brzo je stigao do Vrhovnog suda nakon što je savezni sudija 7. aprila donio odluku kojom se poništava odobrenje FDA za mifepriston, jedan od dva lijeka koji se koriste u pobačaju lijekovima.

Manje od nedjelju dana kasnije, savezni žalbeni sud je izmijenio presudu tako da mifepriston ostane dostupan dok se slučaj nastavlja, ali uz ograničenja. Apelacioni sud je rekao da se lijek ne može slati poštom ili izdavati kao generički lijek i da pacijenti koji ga traže moraju, između ostalog, imati tri osobne posjete ljekaru.

Generička verzija mifepristona čini dvije trećine ponude u Sjedinjenim Državama, napisao je njen proizvođač, GenBioPro Inc. sa sjedištem u Las Vegasu, u sudskom podnesku u kojem se naglašava opasnost od dopuštanja stupanja na snagu ograničenja.

Sud je također rekao da bi lijek za sada trebao biti odobren samo do sedam sedmica trudnoće, iako je FDA od 2016. odobrila njegovu upotrebu do 10 sedmica trudnoće.

Komplikujući situaciju, savezni sudija u Washingtonu naredio je FDA-i da zadrži pristup mifepristonu prema važećim pravilima u 17 država predvođenih demokratom i Districtu Columbia koji su podnijeli posebnu tužbu.

Bidenova administracija je rekla da se presude sukobljavaju i stvaraju neodrživu situaciju za FDA.

U nalogu koji je prošlog petka izdao sudija Samuel Alito, sud je stavio ograničenja na čekanje do srijede kako bi sud dobio vremena da razmotri hitnu žalbu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG