Linkovi

SAD šalju vojnu pomoć Ukrajinu vrijednu 325 miliona dolara


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjećuje granicu s Bjelorusijom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Volinj, Ukrajina 19. travnja 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjećuje granicu s Bjelorusijom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Volinj, Ukrajina 19. travnja 2023.

Sjedinjene Države u srijedu su najavile novu vojnu pomoć od 325 milijuna dolara za Ukrajinu u paketu za koji se očekuje da će uključivati više topničkih granata i raketa za topnički raketni sustav visoke mobilnosti (HIMARS), dok Ukrajina nastavlja sagorijevati topničko streljivo velikom brzinom.

Dužnosnici obrane koji su razgovarali s Glasom Amerike prije objave paketa kažu da najnovija pomoć također uključuje protutenkovske navođene projektile TOW, protutenkovske mine i protuoklopno oružje AT-4 potrebno za odbacivanje ruskih kopnenih snaga koje su se ukopale u okupirana područja Ukrajina.

Paket pomoći od srijede označava 36. odobreno predsjedničko povlačenje vojne opreme iz zaliha Ministarstva obrane.


Moskva je početkom ove godine započela obnovljenu ofenzivu u Ukrajini koja je zaustavljena, a Kijev se priprema za veliku protuofenzivu za koju se očekuje da će započeti u nadolazećim danima ili tjednima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG