Linkovi

Spasioci Gorske službe FBiH jutros krenuli u Tursku


Pripadnici Gorske službe za spašavanje pred polazak za Tursku.
Pripadnici Gorske službe za spašavanje pred polazak za Tursku.

Spasioci Gorske službe spašavanja FBiH su se jutros vozilima zaputili u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon snažnog potresa koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju i, prema posljednjim informacijama, usmrtio najmanje 9.400 ljudi.

U objavi na svom Facebook nalogu, Gorska služba navodi kako su jučer angažovali 50 spasilaca, ali zbog, kako kažu, potrebnih protokola u pogođeno područje kreću danas.

„Dodatni broj spasilaca GSS FBiH je u pripravnosti i spremni smo poslati i dodatne timove”, kažu u Gorskoj službi Federacije BiH.

Prethodno im je poziv za pomoć poslala Služba spašavanje Turske.

Entitetski timovi civilnih zaštita su jučer krenuli u Tursku kako bi pomogli u spašavanju ljudi zatrpanih pod ruševinama.

Tim Civilne zaštite entiteta Republika Srpska čine 22 spasioca i dva tragača.

Nekoliko sati kasnije, Federalna uprava civilne zaštite poslala je kopnenim putem svoj prvi tim, kojeg čine 25 spasioca i dva psa tragača. Jutros je avionom odletio i drugi tim od 17 osoba.

Iz Federalne uprave civilne zaštite jučer su rekli kako više nisu mogli čekati Vijeće ministara BiH i na put su se zaputili bez njihovog odobrenja.

Vijeće ministara BiH još nije ponudilo zvanično obrazloženje o tome zašto nisu organizovali sjednicu i izdali potrebna odobrenja.

AP piše kako Turska sada ima oko 60.000 humanitarnog osoblja u zoni pogođenoj zemljotresom, ali s obzirom na razaranja koja su tako rasprostranjena, mnogi još uvijek čekaju pomoć.

XS
SM
MD
LG