Linkovi

Timovi entitetskih civilnih zaštita otputovali u Tursku


Tim Civilne zaštite RS odlazi za Tursku, 7. februar 2023. (Foto: Civilna zaštita RS)
Tim Civilne zaštite RS odlazi za Tursku, 7. februar 2023. (Foto: Civilna zaštita RS)

Timovi entitetskih cvilnih zaštita su otputovali danas u Tursku kako bi pomogli tamošnjem stanovništvu koje je pogodio snažan zemljotres u ponedjeljak.

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite bh. entiteta Republika Srpska otišli su danas iz Banjaluke avionom u Tursku.

U timu su 22 člana uprave i psi za potrage, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milan Novitvić, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RS).

„Iz Banjaluke su poletjeli u 13 sati i 30 minuta. Slijeću u Ankaru, gdje će u dogovoru i koordinaciji sa ambasadom i Turskom agencijom za hitne slučajeve - AFAD biti raspoređeni na područja na koja trebaju”, kazao je Novitović.

Svoje timove večeras je poslala i Federalna uprava Civilne zaštite.

Portparolka Majda Kovač je ranije rekla za medije kako više neće na Vijeće ministara BiH, već će timove poslati bez njihovog odobrenja.

Kopnenim putem se danas zaputio tim od 25 ljudi sa dva psa tragača, dok će drugi tim, kojeg čini 17 ljudi, otputovati sutra sa sarajevskog aerodroma.

Ekipa Federalne uprave civilne zaštite se priprema za odlazak u Tursku, Sarajevo, 7. februar.
Ekipa Federalne uprave civilne zaštite se priprema za odlazak u Tursku, Sarajevo, 7. februar.

Pomoć je ponudila i Vlada Kantona Sarajevo (KS) koja je na vanrednoj sjednici 6. februara na raspolaganje Ministarstvu sigurnosti BiH stavila pripadnike Gorske službe spašavanja Civilne zaštite KS, obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina.

Direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić potvrdio je da je na raspolaganje 50 ljudi, te da se čeka odobrenje Ministarstva sigurnosti BiH, da bi krenuli u misiju.

Također, na raspolaganje je stavljeno i pet medicinskih timova iz Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, te pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice Sarajevo.

Na čelu tima Opće bolnice, kako je rečeno za RSE, biće direktor ove institucije Ismet Gavrankapetanović. U timovima će biti ljekari i medicinski tehničari raznih profila, a prvenstveno s iskustvom u radu u oblasti traumatologije.

U više zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju prema trenutnim podacima stradalo je više od pet hiljada osoba od čega više od 3.400 u Turskoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG