Linkovi

Preminuo bivši papa Benedikt XVI


Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je u svojoj vatikanskoj rezidenciji, u dobi od 95 godina, skoro deceniju nakon što je podnio ostavku zbog lošeg zdravlja.

Vodio je Katoličku crkvu manje od osam godina sve dok 2013. nije postao prvi papa koji je podnio ostavku nakon Grgura XII 1415. godine.

Benedikt je proveo svoje posljednje godine u samostanu Mater Ecclesiae unutar zidina Vatikana.

Njegov nasljednik papa Franjo rekao je da ga je tamo često posjećivao.

Vatikan je u saopćenju naveo: "Sa žalošću vas obavještavam da je Papa emeritus Benedikt XVI preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Dalje informacije će biti date u najkraćem mogućem roku."

Iako je bivši pontifik već neko vrijeme bio bolestan, Sveta Stolica je rekla da se njegovo stanje pogoršalo zbog starosti.

Papa Franjo je u srijedu apelovao na svojoj posljednjoj audijenciji ove godine u Vatikanu da "mole posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta", za kojeg je rekao da je veoma bolestan.

Rođen kao Joseph Ratzinger u Njemačkoj, Benedikt je imao 78 godina kada je 2005. godine postao jedan od najstarijih papa ikada izabranih.

Tokom većeg dijela njegovog papinstva, Katolička crkva se suočavala s optužbama, pravnim zahtjevima i službenim izvještajima o decenijama zlostavljanja djece od strane svećenika.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su napravljene greške u rješavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Minhena između 1977. i 1982. godine.

XS
SM
MD
LG