Linkovi

Trump nije platio porez na dohodak 2020. godine, prijavio gubitke


Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump nije platio porez na dohodak tokom posljednje godine svog predsjedničkog mandata jer je prijavio gubitak, prema podacima o porezu koje je objavilo kongresno vijeće.

Zapisi, koje je u utorak navečer objavio Odbor za načine i sredstva predvođen demokratima, pokazuju da su Trumpovi prihodi i njegove porezne obaveze dramatično oscilirali tokom njegove četiri godine u Bijeloj kući.

Zapisi su u suprotnosti s dugo kultiviranim imidžom republikanskog bivšeg predsjednika kao uspješnog poslovnog čovjeka dok se još jednom natječe za Bijelu kuću.

Trump i njegova supruga Melania plaćali su neki oblik poreza tokom sve četiri godine, pokazali su dokumenti, ali su uspjeli minimizirati svoje poreze na dohodak u nekoliko godina jer je prihod od Trumpovih poslova bio više nego nadoknađen odbicima i gubicima.

Povjerenstvo je dovelo u pitanje legitimnost nekih od tih odbitaka, uključujući i onaj u iznosu od 916 miliona dolara, a članovi su u utorak rekli da porezne prijave nisu imale detalja. Očekuje se da će povjerenstvo objaviti redigirane verzije njegovih potpunih povrata u narednim danima.

Trump je odbio javno objaviti svoje porezne prijave tokom svoje dvije predsjedničke kandidature i kampanje za predsjednika, iako su to desetljećima činili svi drugi predsjednički kandidati iz velikih stranaka.

Povjerenstvo je dobilo zapisnike nakon višegodišnje borbe i u utorak je glasalo da se oni objave.

Trumpov glasnogovornik rekao je da je objavljivanje dokumenata politički motivirano.

"Ako se ova nepravda može dogoditi predsjedniku Trumpu, može se dogoditi i svim Amerikancima bez razloga", rekao je u srijedu glasnogovornik Trumpove organizacije Steven Cheung.

Demokrati na panelu rekli su da je njihov pregled otkrio da porezne vlasti nisu pravilno ispitale Trumpove složene porezne prijave kako bi osigurale tačnost.

Iako bi američka Porezna uprava svake godine trebala revidirati predsjedničke porezne prijave, to nije učinila sve dok demokrati nisu 2019. izvršili pritisak.

Porezna uprava većinu je vremena dodijelila samo jednom agentu za reviziju, utvrdila je komisija, i nije ispitala neke od odbitaka koje je Trump zahtijevao.

Porezna uprava je odbila komentirati.

Prije nego što je preuzeo dužnost, Trump je prijavio teške gubitke tokom mnogih godina u svom poslovanju kako bi nadoknadio stotine miliona dolara prihoda, prema medijskim izvještajima i svjedočenjima na suđenju o njegovim finansijama.

Dokumenti koje je objavio odbor pokazali su da se taj obrazac nastavio i tokom njegova boravka u Bijeloj kući.

Tokom tog vremena Trump i njegova supruga bili su obveznici poreza na samozapošljavanje i zapošljavanje u kućanstvu. Kao rezultat toga, platili su ukupno 3 miliona dolara poreza u te četiri godine.

Ali odbici su im omogućili da minimiziraju svoju obavezu poreza na dohodak u nekoliko godina.

U 2017. Trump i njegova supruga prijavili su prilagođeni bruto prihod od negativnih 12,9 miliona dolara, što je dovelo do neto poreza na dohodak od 750 dolara, pokazuju podaci.

Prijavili su prilagođeni bruto prihod od 24,3 miliona dolara u 2018. i platili su neto porez od milion dolara, dok su u 2019. prijavili 4,4 miliona dolara prihoda u 2019. i platili 134.000 dolara poreza.

U 2020. prijavili su gubitak od 4,8 miliona dolara i nisu platili porez na neto dobit.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG