Linkovi

Odbor Predstavničkog doma SAD-a objavit će redigirane Trumpove porezne prijave


Trump Taxes
Trump Taxes

Odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa glasao je u utorak za objavu djelomično redigiranih poreznih prijava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i rekao da porezne vlasti nisu pravilno ispitale njegove prijave dok je bio na dužnosti.

Povjerenstvo Predstavničkog doma glasovalo je za objavu sažetka Trumpovih poreznih prijava između 2015. i 2021., godina kada se kandidirao za predsjednika i služio u Bijeloj kući, rekli su članovi panela.

To bi moglo dovesti do većeg nepoželjnog nadzora za bivšeg predsjednika dok se još jednom kandidira za Bijelu kuću.

Ali odbor je također rekao da Porezna uprava SAD-a nije slijedila vlastita pravila kada nije izvršila reviziju Trumpovih poreznih prijava tijekom tri od četiri godine njegovog mandata. Članovi su rekli da bi Kongres trebao usvojiti zakon za jačanje programa predsjedničke revizije.

"Ljudi će vjerojatno biti iznenađeni u kojoj se mjeri porezna uprava nije pridržavala vlastitih pravila", rekao je novinarima demokratski zastupnik Dan Kildee.

Porezna uprava nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Predsjednik odbora Richard Neal, demokrat, rekao je da će redigirani sažetak Trumpovih poreznih prijava biti objavljen za nekoliko dana. Demokrati imaju malo vremena za djelovanje jer bi republikanci trebali preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom u siječnju.

Nije bilo jasno hoće li materijal rasvijetliti potencijalne sukobe između Trumpovih posjeda nekretnina i njegovih postupaka kao predsjednika, ili koliko je poreza platio na stotine milijuna dolara koje je njegova tvrtka zaradila dok je bio predsjednik. Zakonodavci su rekli da povrati nisu imali dovoljno detalja.

"Mislim da ćete se iznenaditi koliko malo toga ima", rekao je demokratski zastupnik Lloyd Doggett za CNN.

Kevin Brady, vodeći republikanac u panelu, rekao je novinarima da su neki od tih povrata još uvijek u reviziji, tako da nije jasno koliko poreza Trump duguje. Kao i drugi republikanci iz odbora, glasao je protiv njihova objelodanjivanja s obrazloženjem da bi to moglo predstavljati loš presedan.

Trump je, za razliku od prijašnjih predsjedničkih kandidata, odbio javno objaviti svoje porezne prijave jer je nastojao zadržati u tajnosti pojedinosti o svom bogatstvu i aktivnostima svoje tvrtke za nekretnine, Trump Organization, te se borio protiv nastojanja demokrata da dobiju pristup njima.

Trump je rekao da ne može objaviti svoje porezne prijave jer ih ispituje porezna uprava. Porezni stručnjaci kažu da to nije valjana isprika.

Neal je odbio komentirati je li Trump bio iskren ili ne.

Kandidati nisu dužni po zakonu objaviti svoje porezne prijave, ali prethodni predsjednički kandidati obiju stranaka dobrovoljno su to činili nekoliko desetljeća.

Demokrati u odboru rekli su da moraju vidjeti te zapise kako bi procijenili provodi li Porezna uprava propisnu reviziju predsjedničkih poreznih prijava i kako bi ocijenili je li potreban novi zakon.

Drugi odbor Predstavničkog doma u ponedjeljak je zatražio od saveznih tužitelja da kazneno gone Trumpa za izazivanje smrtonosnog napada na Kapitol 6. siječnja 2021. Očekuje se da će republikanci raspustiti ili preusmjeriti to vijeće kada preuzmu kontrolu nad domom.

Trump, koji je bio predsjednik od 2017. do 2021., prijavio je velike gubitke svojih poslovnih poduzeća tijekom nekoliko godina kako bi nadoknadio stotine milijuna dolara prihoda, prema izvješćima medija i svjedočenjima na suđenju o njegovim financijama. To mu je omogućilo da plati vrlo malo poreza.

Organizacija Trump proglašena je 6. prosinca u New Yorku krivom za provedbu 15-godišnje kriminalne sheme prijevare poreznih vlasti. Tvrtka se suočava s kaznama do 1,6 milijuna dolara, iako sam Trump nije osobno odgovoran. Rekao je da je slučaj politički motiviran i da se tvrtka planira žaliti.

Također se suočava s posebnom tužbom za prijevaru u New Yorku koja ga optužuje za umjetno napuhavanje vrijednosti svoje imovine.

Tijekom svog predsjedničkog mandata suočavao se s upornim pitanjima o sukobima interesa, dok su strani uglednici i dužnosnici Republikanske stranke trošili novac u njegovim luksuznim hotelima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG