Linkovi

Erdoanov rival osuđen na kaznu zatvora i zabranu političkog djelovanja


Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu

Turski sud je u srijedu osudio gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, popularnog rivala predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, na više od dvije godine zatvora i izrekao mu političku zabranu zbog vrijeđanja javnih zvaničnika, javlja Reuters.

Imamoglu ima parvo na žalbu na presudu.

Presuda je donijeta samo šest mjeseci prije zakazanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima je gradonačelnik Istanbula važio za jakog protivnika Erdoanu.

Glavni opozicioni predsjednički kandidat još nije izabran.

Imamoglu, iz opozicione Republikanske narodne partije (CHP), se našao na sudu zbog govora nakon lokalnih izbora u Istanbulu 2019. kada je rekao da su oni koji su poništili glasanje "budale". Optužba je predviđala maksimalnu kaznu zatvora do četiri godine.

Imamoglu je tijesno pobijedio na opštinskim izborima u martu 2019. godine, ostavivši iza sebe kandidata iz Erdoanove vladajuće AK partije.

Nakon što su ti rezultati poništeni, odnio je ubjedljivu pobjedu na ponovnom glasanju. Njegovom pobjedom okončana je 25-godišnja vladavina AKP i njenih prethodnika u najvećem gradu Turske.

Smatra se da ishod izbora 2023. zavisi od sposobnosti CHP i drugih u opoziciji da udruže snage oko jednog kandidata kako bi se suprotstavili Erdoanu i AKP-u, koji vlada Turskom već dvije decenije.

Zatvorska kazna ili politička zabrana trebalo bi da budu potvrđeni na apelacionim sudovima, što bi potencijalno moglo produžiti slučaj nakon izbora do juna 2023.

Kritičari kažu da se turski sudovi povinuju Erdoanovoj volji, dok Vlada odbacuje takve optužbe navodeći da je sudstvo nezavisno.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG