Linkovi

Grupa europarlamentaraca traži da sredstva EU za RS ostanu zamrznuta


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Osam poslanika Evropskog parlamenta ističe u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen da su dobili „konkretne signale” da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi razgovarao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom o odmrzavanju zamrznutih 600 miliona eura EU fondova za RS.

„Odustajanje od ove finansijske poluge bila bi ogromna strateška greška. Sa širokom koalicijom poslanika tražimo od Ursule fon der Lajen da interveniše”, navode europarlamentarci Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Koster i Klemen Grošelj.

Oni podsjećaju da su sredstva, koja uključuju ulaganja za putne i željezničke veze na Koridoru V, trenutno zamrznuta zbog „opasne secesionističke politike entitetskog predsednika Milorada Dodika”.

„Ove politike direktno štete suverenitetu BiH i njenoj EU budućnosti”, dodaje se u pismu.

Grupa europarlamentaraca ističe da je Varhelyi prošle sedmice posjetio BiH i sastao se sa Miloradom Dodikom, nakon čega je čelnik RS u medijskim istupima tvrdio da je postignut dogovor o obnavljanju finansiranja ovog entiteta.

„Kako komesar nije demantovao ovu izjavu na direktno pitanje u AFET komitetu Evropskog parlamenta, koordinatori i izvjestioci u sjenci su pribjegli pisanju direktno predsjednici (Evropske komisije) von der Leyen”, navodi se u pismu.

Oni dodaju da su veoma zabrinuti zbog potencijalnog obnavljanja fondova EU „pošto secesionistički zakoni i prijedlozi nisu zvanično povučeni”.

„Štaviše, kontinuirani angažman rukovodstva entiteta RS sa Rusijom, uključujući izražavanje podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njenim nezakonitim 'referendumima' za aneksiju teritorije Ukrajine, dokazuje da nije vrijeme da se obnovi finansiranje ovih projekata u RS”, smatraju evroparlamentarci.

S obzirom na mađarsku blokadu sankcija EU prema onima koji su odgovorni za trenutnu krizu, „isplata sredstava iz IPA III je jedina dostupna politička poluga u ovom trenutku”, navodi se u pismu.

Stoga grupa poslanika Evropskog parlamenta poziva von der Leyen da interveniše i osigura da finansiranje EU prema RS bude suspendovano dok njeno rukovodstvo ne pokaže „ozbiljnu promenu kursa i zvanično povuče secesionističke zakone”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG