Linkovi

Nemiri i prekidi proizvodnje u Foxconnovoj glavnoj tvornici iPhonea u Kini


FILE - This aerial photo shows a Foxconn logo on a building in Tucheng district, New Taipei City, on May 6, 2022.
FILE - This aerial photo shows a Foxconn logo on a building in Tucheng district, New Taipei City, on May 6, 2022.

Stotine radnika pridružilo se u srijedu protestima u Foxconnovoj glavnoj tvornici iPhonea u Kini, u najnovijem preokretu povezanom sa strogim kontrolama COVID-19.

Pogledajte vremenski prikaz problema u najvećoj svjetskoj tvornici iPhonea, koja se nalazi u središnjem kineskom gradu Zhengzhou.

oktobar 13.

Usred sve većeg broja slučajeva COVID-19 u Zhengzhouu, Foxconn stavlja 200.000 radnika tvornice pod upravljanje zatvorenom petljom - sistem u kojem osoblje živi i radi na licu mjesta izolirano od ostatka svijeta.

oktobar 21.

Foxconn pooštrava ograničenja vezana uz COVID-19 u tvornici, ali kaže da proizvodnja ostaje normalna.

oktobar 30.

Radnici migranti počeli su bježati iz kampusa tvornice i vraćati se u svoje rodne gradove. Gradovi u središnjoj Kini užurbano izrađuju planove za njihovu izolaciju, strahujući da bi mogli izazvati izbijanje COVID-a.

oktobar 31.

Proizvodnja iPhonea mogla bi pasti za čak 30% u tvornici u novembru zbog strožih mjera zabrane širenja COVID-a, kaže za Reuters osoba koja je izravno upoznata s tim.

novembar 1.

Foxconn kaže da je četiri puta povećao bonuse u ponudi za radnike u tvornici dok nastoji ugušiti nezadovoljstvo zbog ograničenja COVID-a i zadržati osoblje.

novembar 2.

Kina je naredila sedmodnevnu blokadu industrijskog parka u Zhengzhouu u kojem se nalazi tvornica Foxconn.

novembar 7.

Apple kaže da očekuje manje isporuke premium modela iPhone 14 nego što se ranije očekivalo nakon značajnog smanjenja proizvodnje u tvornici u Zhengzhouu, umanjujući njegove izglede za prodaju za napornu sezonu praznika na kraju godine.

novembar 9.

Tvornica Zhengzhou nastavlja izolirati svoje operacije i osoblje unatoč ukidanju sedmodnevnog zatvaranja za ostatak industrijskog parka u kojem se nalazi.

novembar 10.

Foxconn kaže da očekuje pad prihoda od pametnih telefona u četvrtom tromjesečju i prilagođava proizvodnju kako bi spriječio da nedavna ograničenja pandemije u Zhengzhou utječu na praznične narudžbe.

novembar 23.

Snimke protesta na društvenim mrežama pokazuju kako muškarci motkama razbijaju nadzorne kamere i prozore. Čini se da je okidač za prosvjede bio plan da se odgode isplate bonusa, rekli su mnogi prosvjednici na prijenosima uživo. Reuters nije mogao odmah provjeriti video snimke.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG