Linkovi

Nemiri i prekidi proizvodnje u Foxconnovoj glavnoj tvornici iPhonea u Kini


FILE - This aerial photo shows a Foxconn logo on a building in Tucheng district, New Taipei City, on May 6, 2022.
FILE - This aerial photo shows a Foxconn logo on a building in Tucheng district, New Taipei City, on May 6, 2022.

Stotine radnika pridružilo se u srijedu protestima u Foxconnovoj glavnoj tvornici iPhonea u Kini, u najnovijem preokretu povezanom sa strogim kontrolama COVID-19.

Pogledajte vremenski prikaz problema u najvećoj svjetskoj tvornici iPhonea, koja se nalazi u središnjem kineskom gradu Zhengzhou.

oktobar 13.

Usred sve većeg broja slučajeva COVID-19 u Zhengzhouu, Foxconn stavlja 200.000 radnika tvornice pod upravljanje zatvorenom petljom - sistem u kojem osoblje živi i radi na licu mjesta izolirano od ostatka svijeta.

oktobar 21.

Foxconn pooštrava ograničenja vezana uz COVID-19 u tvornici, ali kaže da proizvodnja ostaje normalna.

oktobar 30.

Radnici migranti počeli su bježati iz kampusa tvornice i vraćati se u svoje rodne gradove. Gradovi u središnjoj Kini užurbano izrađuju planove za njihovu izolaciju, strahujući da bi mogli izazvati izbijanje COVID-a.

oktobar 31.

Proizvodnja iPhonea mogla bi pasti za čak 30% u tvornici u novembru zbog strožih mjera zabrane širenja COVID-a, kaže za Reuters osoba koja je izravno upoznata s tim.

novembar 1.

Foxconn kaže da je četiri puta povećao bonuse u ponudi za radnike u tvornici dok nastoji ugušiti nezadovoljstvo zbog ograničenja COVID-a i zadržati osoblje.

novembar 2.

Kina je naredila sedmodnevnu blokadu industrijskog parka u Zhengzhouu u kojem se nalazi tvornica Foxconn.

novembar 7.

Apple kaže da očekuje manje isporuke premium modela iPhone 14 nego što se ranije očekivalo nakon značajnog smanjenja proizvodnje u tvornici u Zhengzhouu, umanjujući njegove izglede za prodaju za napornu sezonu praznika na kraju godine.

novembar 9.

Tvornica Zhengzhou nastavlja izolirati svoje operacije i osoblje unatoč ukidanju sedmodnevnog zatvaranja za ostatak industrijskog parka u kojem se nalazi.

novembar 10.

Foxconn kaže da očekuje pad prihoda od pametnih telefona u četvrtom tromjesečju i prilagođava proizvodnju kako bi spriječio da nedavna ograničenja pandemije u Zhengzhou utječu na praznične narudžbe.

novembar 23.

Snimke protesta na društvenim mrežama pokazuju kako muškarci motkama razbijaju nadzorne kamere i prozore. Čini se da je okidač za prosvjede bio plan da se odgode isplate bonusa, rekli su mnogi prosvjednici na prijenosima uživo. Reuters nije mogao odmah provjeriti video snimke.

XS
SM
MD
LG