Linkovi

Evropa žuri napuniti ruski dizel prije nego što započne zabrana


FILE - A Russian national flag flies on the top of a diesel plant in the Yarakta Oil Field, Irkutsk Region, Russia, March 10, 2019.
FILE - A Russian national flag flies on the top of a diesel plant in the Yarakta Oil Field, Irkutsk Region, Russia, March 10, 2019.

Evropski trgovci žure napuniti spremnike u regiji ruskim dizelom prije nego što EU zabrana počne u februaru, budući da su alternativni izvori i dalje ograničeni.

Evropska unija će do 5. februara zabraniti uvoz ruskih naftnih proizvoda, na koje se uvelike oslanja za svoj dizel. To će uslijediti nakon zabrane ruske sirove nafte koja stupa na snagu u decembru.

Ruske količine dizela namijenjene skladišnoj regiji Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) porasle su na 215.000 bpd od 1. do 12. novembra, što je povećanje od 126% u odnosu na oktobar, rekla je Pamela Munger, viša tržišna analitičarka u firmi za energetsku analitiku Vortexa.

Uz nekoliko neposrednih isplativih alternativa, dizel iz Rusije činio je 44% ukupnog evropskog uvoza cestovnog goriva do sada u novembru, u usporedbi s 39% u oktobru, pokazuju podaci Refinitiva.

Iako je ovisnost Evrope o ruskom gorivu pala s više od 50% prije invazije Moskve na Ukrajinu u februaru, Rusija je još uvijek najveći dobavljač dizela na kontinentu.

"EU će morati osigurati oko 500-600 kb/d dizela da zamijeni ruske količine, zamjene će doći iz SAD-a, kao i istočno od Sueza, prvenstveno Bliskog istoka i Indije," Eugene Lindell, tržište rafinerija i proizvoda rekao je analitičar FGE-a.

Od 30. novembra, trgovci moraju dokazati da nijedan ruski proizvod nije ušao ni u jedan spremnik u široj regiji ARA - uključujući Flushing i Ghent - koji će se koristiti za isporuku u januaru.

Ruska plinska nafts još uvijek može stići u skladišne spremnike ARA-e u decembru, ali se mora premjestiti u druge spremnike iz kojih se ne može izvršiti isporuka, prema ICE-u.

U januaru 2022. isporučeno je 70 000 tona plinske nafte putem web stranice Ice berze za plinsko gorivo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG