Linkovi

Čestice iz zagađenog zraka pronađene u organima nerođenih beba


FILE PHOTO: City of London financial district is seen from Primrose Hill as high air pollution obscures the skyline over London
FILE PHOTO: City of London financial district is seen from Primrose Hill as high air pollution obscures the skyline over London

Istraživanje međunarodnog tima naučnika pronašlo je čestice čađi iz zagađenog zraka u organima fetusa te u cirkulatornom sistemu majki i nerođenih beba. Ovo istraživanje je upozorenje koliko je zagađenje intenzivno i rasprostranjeno.

Čestice čađi pronađene u jetri, mozgu, plućima fetusa

Istraživanje, objavljeno u Lancet Planetary Health pratilo je parove majki i djece iz Škotske i Belgije i pronašlo je čestice čađi u krvi pupkovine.

Istraživači su pronašli snažnu vezu između majčinog i bebinog opterećenja česticama čađi u krvi i izloženosti česticama čađi tokom trudnoće.

Ove toksične čestice ponađene su i u jetri, mozgu i plućima fetusa. Majke koje su učestvovale u ovom istraživanju nisu konzumirale duhanske proizvode.

„Otkrili smo da čestice onečišćenja zraka koje sadrže ugljik koje majka udahne mogu preći posteljicu i zatim se premjestiti u organe ljudskog fetusa tokom trudnoće. Ova su otkrića posebno zabrinjavajuća jer je ova period izloženosti ključan za razvoj organa. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili mehanizmi translokacije čestica“, zaključuju autori studije.

Druge studije

Naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju su u Nature Communations već 2019. objavili rad koji je dao dokaze da čestice crnog ugljika, odnosno čađi, mogu proći barijeru u placenti i iz pluća majke dospjeti u bebinu stranu placente.

Spomenuta studija nije jedina koje je pokazala štetnost prisustva čestica čađi u trudnoći. Studija iz 2014. objavljena u Hypertension pokazala je kako je zagađen zrak snažan faktor povećanja rizika za povišen pritisak tokom trudnoće. Povišen pritisak u trudnoći predstavlja opasnost i za plod i za majku i jedan je od uzroka prijevremenih porođaja i komplikacija u trudnoći.

Zagađen zrak je povezan i s manjom tjelesnom težinom pri rođenju.

Čestice čađi nastaju izgaranjem različitih tipova goriva, ponajviše ugljena. Spadaju u takozvane PM čestice prema engleskom terminu „particulate matter“, odnosno „lebdeće čestice“.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 7 miliona ljudi umre godišnje usljed zagađenog zraka, što od zagađenja u kući, što od vanjskog zagađenja.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG