Linkovi

Bijela kuća: Oslobađenje Hersona imaće šire strateške implikacije


ilustracija
ilustracija

Bijela kuća je pozdravila "izuzetnu pobjedu Ukrajine u gradu Hersonu, koji je 11. novembra oslobođen od ruske vojske nakon gotovo devetomjesečne okupacije, javlja AFP.

"Izgleda da su Ukrajinci upravo ostvarili izuzetnu pobjedu. Jedini regionalni glavni grad kojeg je Rusija okupirala tokom rata sad je opet pod ukrajinskom zastavom. To je stvarno izuzetno", rekao je novinarima na summitu ASEAN u Kambodži Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

Sullivan je rekao da će rusko povlačenje iz Hersona imati "šire strateške implikacije", što uključuje i smanjenje dugoročne ruske prijetnje ostalim južnim ukrajinskim gradovima poput Odese.

"Ovo je značajan trenutak za koju je zaslužna upornost i vještina Ukrajinaca, koje neumorno podržavaju SAD i naši saveznici", dodao je Sullivan.

Sullivan je govorio nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da je Herson ukrajinski. Snage ukrajinske vojske ušle su uovaj strateški južni grad nakon povlačenja ruskih trupa, označivši još jednu pobjedu u nastojanju Kijeva da povrati teritoriju koju je Rusija okupirala od početka invazije.

"Mi dobijamo bitke na terenu. Ali rat se nastavlja," rekao je na samitu u Kambodži ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba nakon što je vojska preuzela Herson.

Ukrajinska vojska objavila je istovremeno video posvećen oslobođenju Hersona. U njemu navodi kako se stanovnici Hersona nisu nikad predali ruskim okupatorima, te podsjeća da su Ukrajinci u Hersonu protestovali protiv ruske okupacije.

"Mi nismo nikad odustali od njih. Jedan narod, jedna zemlja, jedna borba. Koliko god da bude potrebno", navodi se u videu u kojem se prikazuju kadrovi mještana Hersona kako s radošću dočekuju oslobodioce.

U međuvremenu ukrajinske vlasti objavile su da je tokom noći 12. novembra ruska vojska granatirala teškom artiljerijom nekoliko okruga Dnjepropetrovske oblasti, uništivši stambene objekte u nekim naseljima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu ujutro 12. novembra je saopštila da je harkivski Institut za fiziku i tehnologiju oštećen puno gore nego što su očekivali ali da je na sreću nivo radijacije i dalje normalan.

Zamjenik glavnog direktora Instituta je u razgovoru s inspektorima IAEA-e rekao da je zgrada Instituta pretrpjela više od 100 napada projektilima i granatama samo u prve tri sedmice i da je bez struje i vode duže od mjesec dana, prenosi Kyiv Independent.

Izvor: AFP
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG