Linkovi

COP27: Između potrebe za energijom i hitnosti borbe s klimatskim promjenama


COP27 lideri u Egiptu
COP27 lideri u Egiptu

Svjetski lideri su se okupili na klimatskom samitu za kojeg kažu da će biti najteži u zadnjih deset godina. Prošle godine su globalni čelnici obnovili svoja klimatska obećanja u Glasgowu. Ove od 6. do 18. novembra, nastavljaju se pregovori o obuzdavanju globalnog zatopljenja.

Geopolitičke napetosti otežavaju ciljeve COP

Konferencija stranaka (COP) je vrhovno tijelo Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC). Čine je predstavnici svake zemlje potpisnice Pariškog sporazuma i sastaje se svake godine. COP27 održava se pod egipatskim predsjedanjem u turističkom gradu Sharm el-Sheikhu na Crvenom moru.

Prisustvuje više od 100 šefova država i predstavnika iz više od 190 zemalja.

Akivistica za borbu protiv klimatskih promjena Gretan Thunberg je rekla kako neće prisustvovati samitu, jer ga smatra prilikom za ekompanipulaciju (greenwashing) koju koriste politički lideri i globalne kompanije.

Greenwashing je oblik oglašavanja ili marketinškog spina u kojem se zeleni PR i zeleni marketing prevarom koriste kako bi se javnost uvjerila da su organizacija proizvodi, ciljevi ili politika ekološki prihvatljivi.

COP27 odvija se usred geopolitičkih napetosti, oko rata u Ukrajini, globalne krize troškova života i inflacije. Činjenica da globalne cijene energije naglo rastu, potičući nova ulaganja u po klimu štetna fosilna goriva, otežava perspektive ovog događaja. Ipak, pogoni za obnovljivu energiju nastavljaju porast na globalnoj razini.

Planovi za smanjenje emisija

Na COP26 zemlje su se složile ponovno razmotriti i ojačati svoje ciljeve smanjenja emisija do 2030. kako bi se uskladile s ciljem Pariškog sporazuma o ograničavanju zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa. Pridržavanje ove razine porasta temperature ključno je za sprječavanje nekih od najgorih efekata klimatskih promjena. Od Glasgowa, 24 od 194 zemlje koje su potpisnice Pariškog sporazuma iznijele su nove ili ažurirane ciljeve smanjenja emisija.

Pod novom administracijom, Australija sada ima za cilj smanjiti emisije za 43% do 2030.

Ujedinjeno Kraljevstvo iznijelo je ambiciozan cilj ds smanji emisije za 68% ispod razina iz 2010. do 2030. Najnovija revizija Ujedinjenog Kraljevstva nudi veću jasnoću politika koje treba postići, poput ulaganja u čistu energiju i ukidanja prodaje benzinskih i dizelskih vozila do 2030. Međutim, u septembru 2022. vlada Ujedinjenog Kraljevstva doživjela je promjenu vodstva i neke od njezinih klimatskih politika trenutačno su u reviziji.

Čile, Turska, Meksiko i Vijetnam bi na ovom COP- u trebali predložiti jače planove za smanjenje emisija.

Kina povećava upotrebu uglja

Kina, najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, imala je najtoplije ljeto u istoriji ove godine. U nacionalnom planu prilagodbe klimatskim navodi se da su ekstremni vremenski uslovi sve veća prijetnja. Međutim, kako javlja Reuters , zemlja povećava svoju upotrebu uglja suočena s rizicima energetske sigurnosti, a predsjednik Xi Jinping rekao je u oktobru da će Kina nastaviti podržavati „čistu i efikasnu upotrebu uglja.“

Pored Kine, blok mnogoljudnih zemalja u brzom razvoju s ekonomijama koje imaju jak utjecaj na klimu čine i Brazil, Južnoafrička Republika i Indija. Ove zemlje su od bogatih zemalja tražile više finansiranja za klimatske promjene i zahtijevale pravednost kroz UNFCCC koncept „zajedničke, ali diferencirane odgovornosti" – što znači da bogate zemlje koje su istorijski doprinosile najvećim emisijama u atmosferu imaju veću odgovornost za rješavanje problema.

Osam najtopljih godina

Utjecaj klimatskih promjena je dalekosežan, a siromašnije zemlje često nemaju mehanizme adekvatnog ublažavanja posljedica. Ove godine, trećina Pakistana je poplavljena, a Evropa je zabilježila najtoplije ljeto u Evropi u 500 godina. U Sjedinjenim Državama, uragan Ian je svjet podsjetio da nijedna zemlja i nijedno gospodarstvo nije imuno na klimatsku krizu.

Proteklih osam godina bilo je osam najtoplijih ikada zabilježenih, pokazao je novi izvještaj Svjetske meteorološke organizacije. Međunarodno dogovorena granica od 1,5C za globalno zagrijavanje sada izmiče. Ova procjena objavljena je na dan otvaranja COP27 u Egiptu.

Prema tom izvještaju, ugljični dioksid, metan i dušikov oksid su na rekordnim razinama u atmosferi dok se emisije nastavljaju. Godišnje povećanje metana, bilo je najveće zabilježeno. Razina mora sada raste dvostruko brže nego prije 30 godina, a oceani su topliji nego ikada. Rekordi u topljenju glečera u Alpama oboreni su 2022. godine, s prosječno izgubljenih 4 metra visine.

Generalni sekretar UN António Guterres na sastanku je izjavio „Čovječanstvo ima izbor: da sarađuje ili da nestane“.

On je na Twitteru napisao da je čovječanstvo "na autoputu ka klimatskom paklu, sa nogom na gasu" i da se planeta približava tački kada će šteta postati nepopravljiva.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG