Linkovi

Musk: Twitter treba da postane izvor najtačnijih informacija


Ilustracija logoa Tvitera i fotografije Ilona Maska
Ilustracija logoa Tvitera i fotografije Ilona Maska

Novi izvršni direktor kompanije Twitter Ilon Mask rekao je da je misija ove platforme da postane najtačniji izvor informacija, što je izazvalo debatu o tome kako će to postići i ko određuje šta je tačno.

SAN FRANCISKO - Niz drastičnih mjera, uključujući otpuštanje polovine osoblja i naplatu korisnicima, koje je Musk preduzeo otkako je preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara, nagovijestio je kako će platformu preoblikovati najbogatiji čovjek na svijetu.

Neki oglašivači su se povukli otkako Tviter ima novog vlasnika, a Musk je okrivio grupe aktivista da vrše pritisak na oglašivače jer strahuju kako će se moderirati sadržaj.

Twitter treba da postane daleko najtačniji izvor informacija o svijetu. To je naša misija“, rekao je Mask u nedelju.

Njegov tvit je odmah izazvao desetine hiljada komentara.

„Ko određuje šta su tačne informacije?“, upitao je osnivač Twittera i bivši izvršni direktor Džek Dorsi.

Mask je najavio prošlog meseca da će Twitter formirati savjet za moderiranje sadržaja sa „različitim gledištima“.

Samoproglašeni apsolutista slobode govora rekao je da se neće desiti nikakve veće odluke o sadržaju ili o vraćanju naloga prije nego što se taj savjet sazove.

Musk je takođe rekao da će korisnici Twittera koji se lažno predstavljaju kao neko drugi, a da nisu jasno rekli da je to parodija, biti trajno suspendovani bez upozorenja.

„Ovo će biti jasno identifikovano kao uslov za prijavljivanje na Twitter Blue“, rekao je Musk, dodajući da će svaka promjena imena prouzrokovati privremeni gubitak verifikovane kvačice.

Twitter je ažurirao svoju aplikaciju kako bi počeo da naplaćuje 8 dolara za tražene verifikacione oznake.

Prednosti usluge verifikacije uključivale bi upola manje reklama, mogućnost postavljanja dužih video zapisa na Twitter i prioritetno rangiranje za kvalitetan sadržaj, navodi Twitter.

Međutim, The New York Time je izvijestio da Twitter odlaže uvođenje kvačica za verifikaciju do poslije kongresnih izbora.

Konfuzija u Twitteru dešava se i oko otkaza. Naime, Musk je po preuzimanju otpustio stotine zaposlenih, od kojih se nekima sada traži da se vrate, piše Bloomberg News. Kako se navodi, neki su otpušteni greškom, drugi prije nego što se uvidjelo da su neophodni za izgradnju novih funkcija Twittera.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode u Twitteru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG