Linkovi

Obama u kampanji - pomoć demokratama pred kongresne izbore


Bivši predsjednik SAD Barack Obama
Bivši predsjednik SAD Barack Obama

Barack Obama pokušava da uradi nešto što nije mogao u dva navrata kao predsjednik - da pomogne demokratama da pobijede na kongresnim izborima 8. novembra.

ATLANTA - Naravno, Obama je sada mnogo popularniji nego što je bio kao predsjednik, a kongresni izbori će biti referendum za njegovog potpredsjednika i aktuelnog predsjednika SAD, Joe Bidena.

Obama se priključio kampanji u Džordžiji, za vikend putuje u Mičigen i Viskonsin, a potom u Nevadu i Pensilvaniju.

Demokrate se trude da održe tijesnu većinu u Predstavničkom domu Kongresa, kao i u Senatu gdje imaju 50 mjesta. Bidenov rejting je nizak, oko 40 odsto, a u vrijeme inflacije politički stratezi demokrata smatraju da Obama može da dopre do više birača.

"Obama zauzima posebno mjesto u današnjoj politici, ima veliki uticaj na demokrate, ali ga vole i neopredijeljeni birači", kaže Dejvid Akselrod koji je bio u Obaminoj kampanji za predsjednika.

"Barack Obama je demokrata koji najbolje komunicira sa biračima, i najpopularnija je politička ličnost u zemlji, bez obzira na partijsku pripadnost", kaže Bakari Selers, demokrata i politički analitičar.

Kada je sišao sa vlasti 2017. Obamin rejting je bio 59 odsto, a Galupovo istraživanje pokazalo je da je poslije godinu dana narastao na 63 odsto. I to je mnogo više nego njegovi rejtinzi 2010. kada su demokrate izgubile većinu u donjem domu Kongresa. Potom su republikanci uzeli i Senat.

Liz Smit, koja radi političku strategiju za demokrate, kaže da je Obama u boljoj poziciji od Bidena da se obrati Amerikancima koji još nisu riješili za koga će i da li će glasati, zbog trenutne inflacije i ekonomske situacije.

"Ako ovo bude referendum o demokratama i ekonomiji, onda smo pukli. Morate da napravite da ovo bude izbor između dvije partije i iskristališete razlike".

Bivši i sadašnji predsednik u Beloj kući, septembar 2022.
Bivši i sadašnji predsednik u Beloj kući, septembar 2022.

Obama je, kaže Smit, 2008. i 2012. uspio da dobije glasove i bijelaca iz radničke klase, koji se ne smatraju nužno dijelom "Obamine koalicije".

To ne mora da se desi i na ovim kongresnim izborima, ali Obama sada nije predsjednik i analitičari očekuju da može više da se distancira od zakona koje je donijela Bidenova administracija - o smanjenju inflacije i pomoći tokom pandemije - za koje republikanci tvrde da su odgovorni za visoku inflaciju.

Smit i Akselrod kažu da Obama može da podsjeti i birače na zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamacare) donijet za vrijeme njegovog mandata, koji je sada dio sistema zdravstvenog osiguranja u Americi. Selers dodaje da Obama, kao prvi predsjednik crnac, može bolje da komunicira sa manjinskim grupama.

U Džordžiji, Obama će pokušati da pomogne prvom afroameričkom senatoru u istoriji Džordžije, Rafaelu Vornoku, i prvoj guvernerki crnkinji u toj državi, Stejsi Ejbrams. Vornok je u opasnosti da izgubi mjesto od republikanca Heršla Vokera, dok Ejbrams staje na crtu aktuelnom guverneru Brajanu Kempu.

Stejsi Ejbrams kandiduje se za guvernerku Džordžije
Stejsi Ejbrams kandiduje se za guvernerku Džordžije

U Mičigenu, Obama će stajati uz guvernerku Grečen Vitmer koja se trka sa republikancem Tjudorom Diksonom, a u Viskonsinu će podržati kandidata za Senat Mandelu Barnsa, koji pokušava da smijeni republikanca Rona Džonsona.

Obama će otići i u Filadelfiju, gjke je demokratama potrebna velika izlaznost Afroamerikanaca kako bi pobijedili u trkama za mjesta senatora i guvernera.

Budući da demokrate u Senatu imaju 50 mjesta, koliko i republikanci, važno je da zadrže svako mjesto ako žele da imaju većinu. Najtješnje trke za senatska mjesta su u Džordžiji, Viskonsinu i Pensilvaniji - gdje je za demokrate ključno da crnci izađu i glasaju.

Analitičari ukazuju da su skoro svi predsjednici, sa potencijalnim izuzetkom Trumpa, bili popularniji kada su sišli s vlasti.

Bivši predsjednik Bil Klinton imao je ključnu ulogu u Obaminom reizboru 2012, jer je u periodu kada su republikanci nizali izborne uspjehe, uticao na umjerene birače. Takođe se smatra da je njegova podrška bila presudna kada je Obama bio u tijesnoj trci sa republikancem Mitom Romnijem.

"Klinton je za nas bio MVP 2012.", kaže Akselrod.

Dodaje da Obama i Klinton imaju sličan pristup biračima.

"Obojica imaju tu sposobnost da kolokvijalizuju komplikovane političke teme i da o njima govore zdravorazumski. Oni su pripovjedači", zaključuje Akselrod.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG