Linkovi

Ruska protusatelitska prijetnja testira zakone ratovanja u svemiru


Southern lights intersect Earth's atmospheric glow in this photograph from the International Space Station 268 miles above the Indian, Oct. 4, 2022.
Southern lights intersect Earth's atmospheric glow in this photograph from the International Space Station 268 miles above the Indian, Oct. 4, 2022.

Ovosedmična prijetnja ruskog dužnosnika da će "napasti" zapadne satelite koji pomažu Ukrajini naglašava neprovjereno područje međunarodnog prava, izazivajući zabrinutost među svemirskim advokatima i rukovoditeljima industrije o sigurnosti objekata u orbiti.

"Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta za osvetnički napad", rekao je visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Konstantin Vorontsov Ujedinjenim narodima, ponavljajući stajalište Moskve da su zapadni civilni i komercijalni sateliti koji pomažu ukrajinskim ratnim naporima "izuzetno opasan trend".

Niti jedna zemlja nije izvela raketni napad na neprijateljski satelit. Takav čin tokom rata u Ukrajini mogao bi oštro eskalirati napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država.

"Ova nas je prijetnja dovela do ruba na kojem nikada prije nismo bili", rekla je Michelle Hanlon, suvoditeljica programa Pravnog fakulteta Sveučilišta Mississippi za zračno i svemirsko pravo. "Uvijek je postojao osjećaj da bi se to moglo dogoditi, ali nikad niko nije rekao da bi to mogao učiniti naglas."

Ukrajinska vojska se uvelike oslanja na SpaceX Elona Muska za širokopojasni internet koji se emitira iz satelitske mreže Starlink u niskoj orbiti oko Zemlje. Američke firme poput Maxara snimaju slike rata sa satelita u orbiti. A desetine hiljada komunikacijskih uređaja u Ukrajini oslanjaju se na satelitsku mrežu američkog diva za satelitske komunikacije Iridium.

"Stvarno je neodgovorno govoriti o obaranju bilo čega u svemiru iz bilo kojeg razloga", rekao je izvršni direktor Iridiuma Matt Desch za Reuters. "Svemir je postao prilično neuredan."

"Ako neko počne ciljati satelite u svemiru, pretpostavljam da bi to brzo učinilo svemir neupotrebljivim", rekao je Desch.

Musk i SpaceX nisu odgovorili na zahtjeve za komentar poslane e-poštom. Milijarder je ovog mjeseca nakratko izazvao uzbunu rekavši da si više ne može priuštiti da nastavi finansirati uslugu Starlink u Ukrajini, stav koji je brzo promijenio.

Prema zakonima oružanog sukoba, ruski napad na satelit privatne američke firme mogao bi se smatrati ratnim činom na koji bi SAD mogao odgovoriti, rekao je Hanlon.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je u četvrtak da će se na svaki napad na američku infrastrukturu odgovoriti, ali nije ulazio u detalje.

"Pravni aspekti svega ovoga trenutno su stvarno mutni", rekao je Brian Weeden, analitičar svemirske politike u Zakladi Secure World. "Nemamo primjera ratne upotrebe sile protiv satelita - tu se zapravo nema na što pozvati."

KOMPLICIRANO PITANJE

Diskutabilno je bi li ruski protusatelitski napad prekršio Ugovor o svemiru iz 1967., kao što je njegova zabrana postavljanja oružja za masovno uništenje u svemiru, kažu advokati. Konvencija o odgovornosti iz 1972., čiji je potpisnik i Rusija, propisuje da zemlje moraju platiti odštetu za svaku štetu prouzročenu njezinim svemirskim objektima.

Prošle godine Rusija je demonstrirala protusatelitsku raketu s izravnim usponom na jednom od svojih starih satelita u orbiti, raznijevši ga u paramparčad. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, zapadni dužnosnici i firme optužuju Moskvu za opetovane pokušaje hakiranja i ometanja satelitskih internetskih signala u regiji.

Protusatelitske projektile naširoko su osudili Zapad i astronomi zbog stvaranja opasnog orbitalnog otpada koji ugrožava kritičnu svemirsku infrastrukturu, od svemirskih stanica s posadom do GPS mreža na koje se oslanjaju milioni potrošačkih i vladinih platformi diljem svijeta.

Jedine druge zemlje koje su provele testove protusatelitskih projektila s izravnim uzletom su Sjedinjene Države - koje su posljednji put demonstrirale protusatelitsko oružje 2008. - Kina i Indija.

Vorontsov nije izdvojio nijednu firmu u svojim komentarima panelu UN-a u srijedu. Ali SpaceX-ov Starlink istaknuo se kao stalna meta za Rusiju, koja je pokušala ometati signale mreže tokom rata, rekao je Musk.

Mrežu od hiljada međusobno povezanih satelita koji okružuju Zemlju poput Starlinka američka vojska smatra otpornom na potencijalne protusatelitske napade koji bi mogli ciljati samo mali dio mreže bez potpunog onesposobljavanja.

"To komplicira računicu za neprijatelja", rekao je Reutersu general-pukovnik Philip Garrant, zamjenik načelnika za strategiju i operacije američkih svemirskih snaga. "Ako postoji mnogo satelita, oni ne znaju koji bi ciljali."

SpaceX-ova mreža Starlink sastoji se od otprilike 3000 satelita, a postoji i nekoliko desetina komercijalnih američkih satelita za slike koji promatraju Rusiju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG