Linkovi

Izborna komisija: Dodik pobjednik izbora za predsjednika RS-a


Bosnia Election
Bosnia Election

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je, nakon kontrolnog brojanja, da je najviše glasova za predsjednika Republike Srpske osvojio Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na sjednici u četvrtak, 27. oktobra, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) usvojila je izvještaj o rezultatima ponovljenog brojanja glasova za predsjednika RS-a, sa šest glasova za i jednim protiv. Protiv usvajanja izvještaja bila je članica Vanja Bjelica Prutina zbog, kakao je navela, brojnih nedostataka izvještaja.

Ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a naređeno je 10. oktobra, nakon što su CIK-u prijavljene brojne nepravilnosti zabilježene tokom izbornog dana.

"U odnosu na prvobitne rezultate Općih izbora za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a, kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova", rekao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Irena Hadžiabdić, članica Komisije, rekla da je izborni proces obilježen nizom manjkavosti, koje se pretežno odnose na tehničku prirodu.

"Bilo je mnogo problema s pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema s kontrolnim brojanjem. Naše kontrolno brojanje je utvrdilo izbornu volju za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i, pored haosa s materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultat za izbore", rekla je Hadžiabdić.

Kontrolnim brojanjem glasova došlo je do promjene kad je riječ o potpredsjednicima RS-a, pa je umjesto Senada Bratića, iz Pokreta Država, te Davora Pranjića, kandidata Hrvatskog narodnog sabora, ove pozicije osvojili Ivan Begić i Ćamil Duraković.

Članovi Izborne komisije istaknuli su da su brojne nepravilnosti prijavili Tužiteljstvu BiH, ali da nema osnova za ponavljanje izbora za bilo koji nivo.

Novo prebrojavanje glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu počelo je 13. oktobra.

Opozicija u RS-u održala je dvije protestne šetnje u Banjoj Luci te je podnijela krivične prijave protiv više osoba, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog "izborne krađe".

U utorak, 25. oktobra, u Banjoj Luci je održan i miting pod nazivom "Otadžbina zove", na koji su pozvali lideri vladajućih stranaka u RS-u, na čelu s Dodikovim SNSD-om, jer su nezadovoljni ponovljenim brojanjem glasova.

Na ovom mitingu su poručili da neće dozvoliti "prekrajanje izborne volje građana RS-a", kao i da će biti formirana "republička komisija izbore" iako je za sve izbore nadležna državna komisija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG