Linkovi

Tužitelji BiH i pripadnici SIPA-e u centru za brojanje zbog sumnje na 'izborne prevare'


Bosnia election commission recounts votes for the Serb region's president in Sarajevo

Državni tužitelji i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine vrše uviđaj u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz ove dvije institucije.

Dodali su da uviđaj obavljaju zbog sumnje na izborne prevare.

Glasnogovornica SIPA-e rekla je u utorak da će više informacija biti poznato nakon uviđaja.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) navela je da je 25. oktobra Tužiteljstvu BiH podnijela novu prijavu nakon što je u dva biračka mjesta u Brčko distriktu pronađeno još 37 falsificiranih glasačkih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika entiteta Republika Srpska (RS).

"Prijava je zaprimljena, data je u proceduru, zadužen je postupajući tužitelj koji će poduzimati dalje aktivnosti", saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

CIK je i dan ranije podnio prijavu Tužiteljstvu BiH zbog 36 falsificiranih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a sa dva biračka mjesta u Bratuncu i jednog biračkog mjesta u Šekovićima.

CIK je 10. oktobra naredio ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

Taj postupak su obrazložili brojnim prigovorima koje su dobili na glasanje za taj nivo vlasti, kao i dostavljenom video dokumentacijom – te su zato odlučili da "zaštite integritet izbornog procesa."

Opozicija u ovom bh. entitetu je održala dvije protestne šetnje u Banjoj Luci, administrativnom centru RS-a, te je podnijela krivične prijave protiv više osoba, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog "izborne krađe."

Glasovi za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamenta BiH, Parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine deset kantona u Federaciji BiH su prebrojani i objavljeni na internetskoj stranici CIK-a.

Na izbore je izašlo nešto manje od 51,5 posto birača u BiH.

Ukupno je bilo više od 420.000 nevažećih glasačkih listića.

XS
SM
MD
LG