Linkovi

Tužitelji BiH i pripadnici SIPA-e u centru za brojanje zbog sumnje na 'izborne prevare'


Bosnia election commission recounts votes for the Serb region's president in Sarajevo
Bosnia election commission recounts votes for the Serb region's president in Sarajevo

Državni tužitelji i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine vrše uviđaj u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz ove dvije institucije.

Dodali su da uviđaj obavljaju zbog sumnje na izborne prevare.

Glasnogovornica SIPA-e rekla je u utorak da će više informacija biti poznato nakon uviđaja.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) navela je da je 25. oktobra Tužiteljstvu BiH podnijela novu prijavu nakon što je u dva biračka mjesta u Brčko distriktu pronađeno još 37 falsificiranih glasačkih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika entiteta Republika Srpska (RS).

"Prijava je zaprimljena, data je u proceduru, zadužen je postupajući tužitelj koji će poduzimati dalje aktivnosti", saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

CIK je i dan ranije podnio prijavu Tužiteljstvu BiH zbog 36 falsificiranih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a sa dva biračka mjesta u Bratuncu i jednog biračkog mjesta u Šekovićima.

CIK je 10. oktobra naredio ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

Taj postupak su obrazložili brojnim prigovorima koje su dobili na glasanje za taj nivo vlasti, kao i dostavljenom video dokumentacijom – te su zato odlučili da "zaštite integritet izbornog procesa."

Opozicija u ovom bh. entitetu je održala dvije protestne šetnje u Banjoj Luci, administrativnom centru RS-a, te je podnijela krivične prijave protiv više osoba, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog "izborne krađe."

Glasovi za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamenta BiH, Parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine deset kantona u Federaciji BiH su prebrojani i objavljeni na internetskoj stranici CIK-a.

Na izbore je izašlo nešto manje od 51,5 posto birača u BiH.

Ukupno je bilo više od 420.000 nevažećih glasačkih listića.

XS
SM
MD
LG