Linkovi

Ambasada SAD u BiH: Svaka akcija prema otcjepljenju izazvaće teške posljedice


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Povodom secesionističkih izjava Milorada Dodika  na mitingu pristalica SNSD-a u Banja Luci oglasila se Ambasada SAD u BiH.

Na zvaničnom nalogu na Twitteru Ambasada je objavila niz objava.

"Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokracije.

Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Oni koji očekuju dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH.

Sjedinjene Američke Države predane su načelima Daytona – da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dayton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice." navode iz Ambasade.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG