Linkovi

Više od 40 novinara privedeno u Iranu od početka protesta


Iranci protestiraju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je pritvorila policija morala, u Teheranu, 1. oktobra 2022. (Fotografiju AP-u dostavila osoba koja ne radi za tu agenciju.)
Iranci protestiraju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je pritvorila policija morala, u Teheranu, 1. oktobra 2022. (Fotografiju AP-u dostavila osoba koja ne radi za tu agenciju.)

Priveden je 41 novinar od početka protesta u Iranu koji su izbili prošlog mjeseca zbog smrti djevojke koju pritvorila takozvana moralna policija.

Mahsa Amini, 22, Kurdkinja, uhapšena je u septembru zbog nepropisnog nošenja hidžaba. Umrla je tri dana nakon hapšenja.

Iran nasilno guši proteste koji su uslijedili, a Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku dokumentirao je da je priveden 41 novinar. Nekoliko njih je kasnije pušteno uz kauciju. Većina ih je optužena za učešće u protestima koje su pratili.

Ali Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i druge organizacije za prava novinara i dalje su zabrinute za one iza rešetaka, uključujući novinare zatočene u zatvoru Evin u Teheranu.

Međunarodna federacija (IFJ) je izvijestila da je identificirao najmanje 10 novinara u zatvoru, uključujući neke pritvorene u vezi s protestima. Od toga, šestero je kontaktiralo porodicu da kaže da su bezbjedni. Ali od ponedjeljka, porodice četvero drugih novinara nisu čule ništa od požara.

"Veoma smo zabrinuti za sudbinu naših kolega u Evinu i podsjećamo iranske vlasti da su odgovorne za živote novinara u zatvoru", rekao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger u izjavi.

Bellanger je pozvao na "puštanje na slobodu svih novinara koji su nepravedno zatvoreni u Evinu i drugim zatvorima u Iranu jer su radili svoj posao".

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) je potvrdila najmanje 20 slučajeva pritvaranja novinarki širom Irana od izbijanja protesta.

"U zemlji u kojoj su žene u medijima u manjini, ovo je značajan broj, a mi smatramo da je udar na novinarke posebno povezan s njihovim spolom i izvještavanjem", rekao je Kiran Nazish, osnivač CFWIJ-a, za Glas Amerike u e-poruci .

Budući da je pristup internetu blokiran u mnogim dijelovima Irana, teško je doći do informacija i savjeta o sigurnosti onima koji su unutra.

CFWIJ je navodi da, iako neki od privedenih novinarki mogu razgovarati sa svojim porodicama ili advokatima, većina to nije mogla učiniti. Osim toga, porodica i advokati koji traže informacije često dobijaju netačne informacije od vlasti, rekao je Nazish.

Iran trenutno zauzima 178. mjesto od 180 zemalja, prema Indeksu slobode medija Reportera bez granica.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG