Linkovi

Više od 40 novinara privedeno u Iranu od početka protesta


Iranci protestiraju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je pritvorila policija morala, u Teheranu, 1. oktobra 2022. (Fotografiju AP-u dostavila osoba koja ne radi za tu agenciju.)
Iranci protestiraju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je pritvorila policija morala, u Teheranu, 1. oktobra 2022. (Fotografiju AP-u dostavila osoba koja ne radi za tu agenciju.)

Priveden je 41 novinar od početka protesta u Iranu koji su izbili prošlog mjeseca zbog smrti djevojke koju pritvorila takozvana moralna policija.

Mahsa Amini, 22, Kurdkinja, uhapšena je u septembru zbog nepropisnog nošenja hidžaba. Umrla je tri dana nakon hapšenja.

Iran nasilno guši proteste koji su uslijedili, a Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku dokumentirao je da je priveden 41 novinar. Nekoliko njih je kasnije pušteno uz kauciju. Većina ih je optužena za učešće u protestima koje su pratili.

Ali Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i druge organizacije za prava novinara i dalje su zabrinute za one iza rešetaka, uključujući novinare zatočene u zatvoru Evin u Teheranu.

Međunarodna federacija (IFJ) je izvijestila da je identificirao najmanje 10 novinara u zatvoru, uključujući neke pritvorene u vezi s protestima. Od toga, šestero je kontaktiralo porodicu da kaže da su bezbjedni. Ali od ponedjeljka, porodice četvero drugih novinara nisu čule ništa od požara.

"Veoma smo zabrinuti za sudbinu naših kolega u Evinu i podsjećamo iranske vlasti da su odgovorne za živote novinara u zatvoru", rekao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger u izjavi.

Bellanger je pozvao na "puštanje na slobodu svih novinara koji su nepravedno zatvoreni u Evinu i drugim zatvorima u Iranu jer su radili svoj posao".

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) je potvrdila najmanje 20 slučajeva pritvaranja novinarki širom Irana od izbijanja protesta.

"U zemlji u kojoj su žene u medijima u manjini, ovo je značajan broj, a mi smatramo da je udar na novinarke posebno povezan s njihovim spolom i izvještavanjem", rekao je Kiran Nazish, osnivač CFWIJ-a, za Glas Amerike u e-poruci .

Budući da je pristup internetu blokiran u mnogim dijelovima Irana, teško je doći do informacija i savjeta o sigurnosti onima koji su unutra.

CFWIJ je navodi da, iako neki od privedenih novinarki mogu razgovarati sa svojim porodicama ili advokatima, većina to nije mogla učiniti. Osim toga, porodica i advokati koji traže informacije često dobijaju netačne informacije od vlasti, rekao je Nazish.

Iran trenutno zauzima 178. mjesto od 180 zemalja, prema Indeksu slobode medija Reportera bez granica.

XS
SM
MD
LG