Linkovi

Suša u Kaliforniji osušila paradajz, gurajući cijene namirnica naviše


Tomatoes for sale in Ranch Santa Fe, California. Produce and many other agricultural products are covered by the new Food Safety Modernization Act
Tomatoes for sale in Ranch Santa Fe, California. Produce and many other agricultural products are covered by the new Food Safety Modernization Act

Nedostatak kiše i snijega u središnjoj Kaliforniji i ograničena opskrba vodom iz rijeke Colorado u najjužnijem dijelu države uveli su usjeve ljetnih usjeva poput rajčica i luka i ugrozili lisnato povrće koje se uzgaja zimi.

To je dodatno poguralo cijene namirnica, stavljajući pritisak na novčanike kojemu se ne nazire kraj.

Porast cijena hrane ove godine pomogao je podići inflaciju u SAD-u na najviše razine u 40 godina. Uvjeti suše u Kaliforniji, uz uragan Ian koji pustoši usjeve agruma i paradajza na Floridi, vjerovatno će povećati troškove hrane još više. Suša u području poznatom kao američka zdjela za salatu nije utjecala samo na svježe proizvode, već i na osnovne namirnice kao što su umak za tjesteninu i gotove večere.

"Jednostavno nema dovoljno vode za uzgoj svega što inače uzgajamo", rekao je Don Cameron, predsjednik Državnog odbora za hranu i poljoprivredu Kalifornije. Cameron također uzgaja prerađujući rajčice, luk, češnjak i više od desetak drugih usjeva u blizini Fresna u Kaliforniji.

Posljednja suša u Kaliforniji započela je 2020., pogoršavši se kada se kalifornijska središnja dolina suočila s najsušnijim januarom i februarom u zabilježenoj povijesti. Snježni pokrivač, koji opskrbljuje površinskom vodom veći dio središnje doline, dosegao je samo 38% svog prosjeka do aprilaa, prema Sierra Nevada Conservancy, državnoj agenciji usmjerenoj na napore za očuvanje.

U blizini Firebaugha u Kaliforniji, Aaron Barcellos zasadio je samo četvrtinu od 2000 hektara svoje obiteljske farme četvrte generacije. Ovog je ljeta pobrao paradajz dva tjedna ranije kako bi spriječio daljnju štetu od suše.

"Ne mislim da je poljoprivreda u Kaliforniji ikada bila složenija i izazovnija, a suša je veliki dio toga", rekao je Barcellos.

Kalifornija proizvodi oko 30% svjetske prerade paradajza, ali u avgustu je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a smanjilo svoju prognozu za 2022. na 10,5 miliona tona, što je pad od 10% u odnosu na procjenu od 12,2 miliona tona ranije tokom godine.

Zbog manjka poljoprivrednici su ove godine ispregovarali više cijene paradajza, kao i luka i češnjaka koji se koriste kao začini u bezbrojnim jelima u kutijama i drugim namirnicama u trgovinama, rekao je Cameron.

"Ono što vidite ubrano ovog ljeta, a što zapravo još nije ni stiglo na police trgovina, jest povećanje cijene proizvoda od 25% za prerađivače – tvornice konzervi, kupce nizvodno", rekao je. Luk i češnjak već su ispregovarani za 2023. godinu, uz još 25 posto poskupljenja.

Cameron je rekao da će se cijene paradajza suočiti sa sličnim porastom, što će rezultirati povećanjem troškova za 50% za tvornice konzervi i prerađivače od 2021. do 2023. godine.

Proizvođač kečapa i drugih umaka za tjesteninu na bazi paradajza Kraft Heinz Co (KHC.O) rekao je da nabavlja paradajz iz drugih regija kako bi nadoknadio manjak u Kaliforniji.

Glasnogovornik firme rekao je da Kraft može jamčiti opskrbu paradajzom u trgovinama, ali nije isključio povećanje cijena.

U južnoj Kaliforniji, farmeri Imperial Valley sade stotine hektara lisnatog zelenila za berbu ove zime. Regija se suočava s ograničenjima vode zbog rekordno niskih razina na rijeci Colorado, izvoru vode za Imperial i Coachella Valley, najvećeg proizvođača datula u SAD-u.

Jack Vessey uzgaja zelenu salatu, kupus i lisnato povrće na više od 500 hektara u blizini Holtvila u Kaliforniji, uz granice Meksika i Arizone. Trenutačno ima dovoljno vode za svoje usjeve, ali brine se da bi zbog daljnjih rezova usjevi mogli uvenuti na polju.

Vessey obično sadi lucernu za stočnu hranu ili durum pšenicu za tjesteninu u januaru, ali je rekao da bi mogao obraditi zemlju kako bi sačuvao svoju vodenu parcelu rijeke Colorado za usjeve veće vrijednosti.

"To je naš jedini izvor vode. Ne radi se samo o poljoprivredi", rekao je Vessey. "Ubili biste zajednicu."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG