Linkovi

Četiri evropske zemlje zabranjuju ulazak većini Rusa s vizama za EU


A man waves the Ukrainian and Polish flag during a demonstration in front of a building housing Russian diplomats in Warsaw, March 13, 2022. Poland's Internal Security Agency says it has identified 45 Russian secret service officers and associates
A man waves the Ukrainian and Polish flag during a demonstration in front of a building housing Russian diplomats in Warsaw, March 13, 2022. Poland's Internal Security Agency says it has identified 45 Russian secret service officers and associates

Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija trebaju od 19. septembra početi provoditi zabranu pristupa svojim zemljama za većinu Rusa s vizama za EU, nakon nedavnog dogovora svih 27 članica Unije.

Građanima Rusije sa schengenskom vizom u turističke, poslovne, sportske ili kulturne svrhe sada je zabranjen pristup teritoriju ove četiri zemlje.

Švicarska je također priopćila da suspendira pojednostavljene procedure izdavanja viza za Ruse počevši od istog dana.

Zajednička izjava Estonije, Latvije, Litvanije i Poljske ranije ovog mjeseca navodi sve veću sigurnosnu i drugu zabrinutost zbog "znatnog i rastućeg priljeva" Rusa usred posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska i baltičke zemlje rekle su da njihove zabrane na nacionalnoj razini "nisu izravna zabrana ulaska i da će zajednički dogovorene legitimne iznimke ostati na snazi za disidente, humanitarne slučajeve" i nekoliko drugih okolnosti uključujući ruske diplomatske misije i obiteljske veze.

Članice EU raspravljale su o gotovo potpunoj zabrani ruskih posjetitelja u avgustu, pri čemu su Njemačka i Francuska tvrdile da bi takav potez bio kontraproduktivan, dok su ga nordijske i baltičke zemlje podržavale.

Dana 31. avgusta Evropska unija je suspendirala svoj sporazum o viznim olakšicama s Rusijom kao "neophodan prvi korak".

Ruske su vlasti počele kažnjavati mnoga javna, čak i privatna izražavanja neslaganja protiv invazije, čak i iz inozemstva, te su pooštrile mjere protiv medija i nevladinih organizacija.

Deseci hilljada Rusa napustili su zemlju od početka invazije krajem februara, kako bi izbjegli ograničenja ili pobjegli od finansijskih, zračnih, trgovinskih i drugih međunarodnih sankcija koje je Moskvi uveo Zapad.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG