Linkovi

Smrt Iranke nakon hapšenja zbog hidžaba izazvala proteste i međunarodnu reakciju


Žene hodaju obalom Jezera mučenika u Perzijskom zaljevu u Teheranu. Neke žene u Iranu skidaju obavezne marame ili hidžabe u javnosti, riskirajući hapšenje.
Žene hodaju obalom Jezera mučenika u Perzijskom zaljevu u Teheranu. Neke žene u Iranu skidaju obavezne marame ili hidžabe u javnosti, riskirajući hapšenje.

Smrt 22-godišnje Iranke tri dana nakon što je privedena u policiju zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu izazvala je oštre reakcije u zemlji i na međunarodnom nivou.

Doktori su 16. septembra proglasili Mahsu Amini mrtvom nakon što nije pokazivala aktivnost mozga otkako je pala u komu nakon što je primljena u bolnicu, rekli su izvori za Radio Slobodna Evropa.

Očevici njenog hapšenja rekli su novinarima da se činilo da je Amini pretučena u kombiju moralne policije dok su je vodili u pritvorski centar.

Izvještaj o Amininoj smrti izazvao je proteste u Teheranu. Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se demonstranti kako uzvikuju "Smrt diktatoru" -- što se odnosi na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija -- dok su vozači trubili svojim automobilima na trgu u Teheranu u blizini bolnice u kojoj se liječio Amini.

Bijela kuća je 16. septembra nazvala Aminijevu smrt "neoprostivom".

"Duboko smo zabrinuti smrću 22-godišnje Mahse Amini, koju je navodno pretukla u pritvoru iranska policija za moral. Njena smrt je neoprostiva. I dalje ćemo smatrati iranske zvaničnike odgovornim za takva kršenja ljudskih prava", napisao je savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na Twitteru.

Robert Malley, američki izalsanik za Iran, uključen u napore za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. naveo je da krivci za njenu smrt moraju odgovarati.

"Smrt Mahse Amini nakon povreda zadobijenih u pritvoru zbog 'neprikladnog' hidžaba je užasna", napisao je na Tviteru. "Iran mora okončati svoje nasilje nad ženama zbog ostvarivanja svojih osnovnih prava."

Reagovao je i Amnesty International, koji je pozvao na istragu o "sumnjivoj" smrti.

"Takozvana 'moralna policija' u Teheranu proizvoljno ju je uhapsila tri dana prije smrti dok je provodila uvredljive, ponižavajuće i diskriminatorne zakone o prisilnom prikrivanju. Svi odgovorni agenti i zvaničnici moraju se suočiti s pravdom", dodala je grupa za ljudska prava.

Amini je otputovala iz zapadne iranske provincije Kurdistan u Teheran kako bi se sastala sa rođacima kada je uhapšena 13. septembra. Nekoliko sati nakon hapšenja, njena porodica je obaveštena da je Amini hospitalizovana.

Mojgan Amini, Mahsina majka, rekla je za RSE u intervjuu neposredno prije vijesti o smrti njene kćerke da je njena porodica podnijela prijavu teheranskoj policiji.

"Moja kćerka je bila savršenog zdravlja prije hapšenja", rekla je za Radio Farda, program Radija Slobodna Evropa na perzijskom jeziku.

Medijski centar Policijske uprave Teherana demantovao je tvrdnje očevidaca da je Amini pretučena, rekavši da je prebačena u jednu od policijskih uprava u Teheranu radi "opravdanja i edukacije" o hidžabu kada je "iznenada dobila srčani problem".

Smrt Mahse Amini takođe je izazvala široke reakcije na društvenim mrežama.

Američka glumica Leah Remini zamolila je svoje pratioce na Twitteru da joj se pridruže u dijeljenju Mahsinog imena i priče.

"Činjenica da je uhapšena zbog nepropisnog nošenja hidžaba čini to još užasnijim", napisao je Remini na Tviteru.

Neki iranski poslanici također su kritizirali ponašanje policije, dok je predsjednik Ebrahim Raisi zatražio od ministra unutrašnjih poslova da istraži slučaj.

Asghar Farhadi, poznati režiser iranske kinematografije, napisao je na Instagramu da smo se, suočeni sa "beskrajnom okrutnošću" vlasti, "uspavali".

Zloglasne patrole za navođenje, ili moralna policija, postaju sve aktivnije i nasilnije. Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, tjeraju ih u kombije i odvode ih.

Hidžab -- pokrivalo za glavu koje nose muslimanke -- postao je obavezan u javnosti za iranske žene i djevojčice starije od 9 godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge Iranke su godinama kršile pravilo i pomjerale granice onoga što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG