Linkovi

Tinejdžerka iz Ajove koja je ubila svog silovatelja mora da plati 150.000 dolara njegovoj porodici


Pajper Luis, tokom izricanja kazne 13. septembra 2022.
Pajper Luis, tokom izricanja kazne 13. septembra 2022.

Tinejdžerka iz Ajove, koja je ubila svog silovatelja, osuđena je na pet godina uslovne kazne i naređeno joj je da porodici ubijenog plati odštetu od 150.000 dolara. Sudija je obrazložio takvu odluku zakonima u Ajovi, koji nalažu da se porodici žrtve isplati novčana odšteta.

Pajper Luis, stara 17 godina, bila je optužena za prvostepeno ubistvo, a 2020. je priznala krivicu za ubistvo iz nehata, pošto je izbola nožem Zakarija Bruksa koji je silovao.

Ubistvo se desilo kada je Luis imala 15 godina, u jednom stanu u De Mojnu. U optužnici se navodi da je ona pobjegla od majke koja je zlostavljala i da je spavala na ulici, te da je pokupio jedan mladić i počeo da je prodaje drugim ljudima za seks.

Luis je tvrdila da je Bruks bio jedan od muškaraca koji je više puta silovao. Navela je da je imala seksualni odnos sa njim pod prijetnjom nožem, i da je, kada je silovao u svom stanu, zgrabila nož i izbola ga.

Pajper Luis u sudnici u De Mojnu
Pajper Luis u sudnici u De Mojnu

Policija i tužilaštvo nisu osporili da je Pajper Luis silovana i da je njome trgovano, ali tvrde da je Bruks spavao kada ga je ubila i da u tom trenutku nije predstavljao neposrednu opasnost za nju.

Tužioci su takođe tvrdili da je Luis sebe predstavljala samo kao žrtvu i da nije priznala odgovornost za ubistvo Bruksa i za to što je "njegovu djecu ostavila bez oca".

Karl Šiling, iz Organizacije za pomoć žrtvama, kaže da u Ajovi još nije usvojen zakon koji pruža bolju zaštitu žrtvama trgovine ljudima, i da je ostao zaglavljen u državnom Senatu.

Ajova daje određeni stepen pravne zaštite žrtvama krivičnih djela koje i same počine krivično djelo, ako im prijeti neposredna opasnost.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG