Linkovi

Rusko vijeće se suočava s raspuštanjem nakon poziva na Putinovu smjenu


Russia, Sankt Peterburg, women protests against war in Ukraine
Russia, Sankt Peterburg, women protests against war in Ukraine

Skupina lokalnih političara iz Sankt Peterburga koja je pozvala na smjenu predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini suočava se s vjerovatnim raspuštanjem svog okružnog vijeća nakon presude suca u utorak, rekao je jedan od zastupnika.

Nikita Yuferev rekao je da je sudac odlučio da je niz prošlih sastanaka vijeća bio nevažeći, otvarajući put da ga regionalni guverner razbije.

Drugi član vijeća, Dmitrij Paljuga, rekao je da ga je isti sud kaznio sa 47.000 rubalja (780 dolara) zbog "diskreditiranja" vlasti pozivanjem na Putinovu smjenu. Sudski službenici nisu bili dostupni telefonom za komentar.

Još četiri člana mjesnog vijeća Smolninskoye trebala bi se pojaviti pred sudom u sljedeća dva dana.

Prošlog je tjedna grupa zastupnika iz Vijeća apelirala na Državnu dumu da podigne optužbe za državnu izdaju protiv Putina i smijeni ga s vlasti, navodeći niz razloga uključujući vojne gubitke Rusije u Ukrajini i štetu njezinom gospodarstvu od zapadnih sankcija.

Drugi lokalni zastupnik rekao je da je 65 općinskih predstavnika iz Sankt Peterburga, Moskve i nekoliko drugih regija potpisalo peticiju objavljenu u ponedjeljak pozivajući na Putinovu ostavku.

Iako ne predstavljaju trenutačnu prijetnju Putinovom držanju vlasti, ovi potezi označavaju rijetke izraze neslaganja od strane izabranih predstavnika u vrijeme kada Rusi riskiraju teške zatvorske kazne zbog "diskreditiranja" oružanih snaga ili širenja "namjerno lažnih informacija" o njima.

Palyuga je rekao Reutersu prije saslušanja u utorak da su pozivi skupine bili usmjereni ne samo na liberalne Ruse, već i na "ljude lojalne vlastima koji počinju sumnjati kada vide nedostatak uspjeha ruske vojske".

'JAKO, JAKO TANKA' LINIJA

Ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja rekla je da veći rizik za Kremlj nije u samom prosvjedu vijećnika, već u opasnosti da se na njega preoštro odgovori.

"Reakcija, ili pretjerana reakcija, može prouzročiti veću političku štetu režimu nego ova peticija. Ali ne sumnjam da će svi oni koji su potpisali peticiju (biti pod) političkim pritiskom", rekla je Stanovaya, osnivačica projekta neovisne analize R. .Politik.

Tisuće pravnih slučajeva pokrenuto je protiv osoba optuženih za diskreditiranje vojske, što obično dovodi do novčanih kazni za prvi prekršaj, ali vijećnik moskovskog okruga osuđen je na sedam godina zatvora u srpnju nakon što je osuđen za širenje lažnih informacija. Nekoliko drugih novinara i oporbenih ličnosti optuženo je i prijeti im potencijalna zatvorska kazna.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da se kritična stajališta toleriraju, u granicama zakona. "Dok god oni ostaju unutar zakona, to je pluralizam, ali granica je vrlo, vrlo tanka, tu treba biti jako oprezan", rekao je.

Ksenia Thorstrom, lokalna vijećnica Sankt Peterburga koja je u ponedjeljak objavila peticiju kojom se poziva na Putinovu ostavku, rekla je da je prerano govoriti o tome kako će kampanja ispasti.

"Pozvati političara na ostavku apsolutno je normalno. Tu ne može biti ništa kriminalno", rekla je za Reuters.

"Naravno da postoji određeni rizik, ali pokazati solidarnost s našim kolegama - neovisnim političarima koji su još uvijek u Rusiji - puno je važnije."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG