Linkovi

Opštinski poslanici u nekoliko okruga traže Putinovu ostavku


Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom predsjedništva Državnog vijeća o razvoju turizma, u Vladivostoku, Rusija, 6. rujna 2022. (Valeriy Sharifulin/TASS Host Photo Agency/Handout putem Reutersa)
Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom predsjedništva Državnog vijeća o razvoju turizma, u Vladivostoku, Rusija, 6. rujna 2022. (Valeriy Sharifulin/TASS Host Photo Agency/Handout putem Reutersa)

Putin je držao gvozdeni stisak protiv neslaganja otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu krajem februara, ali su se pojavile pukotine, posebno kada je Ukrajina tvrdila da je uspjela na bojnom polju u preuzimanju teritorije od Rusije na sjeveroistoku zemlje.

Opštinski poslanici iz 18 okruga u Moskvi, Sankt Peterburgu i gradu Kolpino u blizini Sankt Peterburga potpisali su peticiju tražeći ostavku predsjednika Vladimira Putina, navodeći da njegovi postupci "štete budućnosti Rusije i njenih građana".

Ksenija Tortstrem, poslanica sa teritorije opštine Semjonovski u Sankt Peterburgu, objavila je 12. septembra da je nešto manje od 20 poslanika već potpisalo peticiju i da ona nastavlja da prikuplja još potpisa.

Prošle nedelje, opštinski poslanici iz opštinskog okruga Smolni u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu odobrili su tekst donjem domu ruskog parlamenta, Državnoj dumi, tražeći da optuži Putina za veleizdaju, navodeći njegovu odluku da pokrene rat protiv Ukrajina koji je nanio štetu sigurnosti Rusije i njenih građana.

Poslanike je kasnije pozvala policija i optužila ih za diskreditaciju oružanih snaga zemlje.

Poslanici na teritoriji opštine Lomonosov u Moskvi prošle nedelje su takođe prekorili Putina, pozivajući ga da podnese ostavku, rekavši da je promjena vlasti važna za dobrobit zemlje.

Početkom marta Putin je potpisao zakon koji poziva na dugotrajne zatvorske kazne za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama, dok Kremlj nastoji da kontroliše narativ o svom ratu u Ukrajini koji je pokrenut krajem februara.

Takođe čini nezakonitim "pozivanje protiv upotrebe ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije" ili "zbog diskreditacije takve upotrebe" uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba važi i za pozive na sankcije Rusiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG