Linkovi

SAD: Stabilan rast broja radnih mjesta u u avgustu, stopa nezaposlenosti 3,7%


Job Openings
Job Openings

Američki su poslodavci u avgustu zaposlili nešto više radnika nego što se očekivalo, držeći Federalne rezerve na putu da isporuče treće povećanje kamatne stope od 75 baznih bodova ovog mjeseca, iako je stopa nezaposlenosti porasla na 3,7%.

Broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru povećao se prošlog mjeseca za 315.000 radnih mjesta, navodi Ministarstvo rada u svom pomno praćenom izvještaju o zapošljavanju. Podaci za juli revidirani su neznatno prema dolje kako bi se pokazalo da je platni spisak porastao za 526.000 umjesto 528.000 kako je ranije objavljeno. To je označilo 20. uzastopni mjesec rasta broja radnih mjesta.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su povećanje za 300.000. Procjene su se kretale od samo 75.000 do čak 450.000. Stopa nezaposlenosti porasla je na 3,7% s najniže razine prije pandemije od 3,5% u julu.

Izvještaj o zapošljavanju objavljen je sedam dana nakon što je predsjednik Fed-a Jerome Powell upozorio Amerikance na bolno razdoblje sporog gospodarskog rasta i mogućeg rasta nezaposlenosti dok američka središnja banka agresivno zaoštrava monetarnu politiku kako bi ugušila inflaciju.

Solidan rast broja radnih mjesta prošlog mjeseca bio je dodatni dokaz da se gospodarstvo nastavlja širiti iako se bruto domaći proizvod smanjio u prvoj polovici godine i bio je to još jedan znak da Fed i dalje treba ohladiti tržište rada unatoč početnom povećanju stopa.

Fed je dvaput podigao referentnu stopu za tri četvrtine postotnog boda u junu i julu. Od marta je podigao tu stopu s gotovo nule na trenutni raspon od 2,25% do 2,50%. Financijska tržišta procjenjuju otprilike 70% vjerojatnosti porasta od 75 baznih bodova na sastanku o politici Fed-a od 20. do 21. septembra, prema CME-ovom FedWatch Toolu.

Podaci o potrošačkim cijenama u avgustu koji stižu sredinom mjeseca također će biti glavni faktoru određivanju veličine sljedećeg povećanja stopa.

Unatoč rastućim rizicima recesije, tržište rada nastavlja krojiti vlastiti put. Posljednjeg dana jula bilo je otvoreno 11,2 miliona radnih mjesta, a na svaku nezaposlenu osobu su se otvorila dva radna mjesta. Po prvi put zahtjevi za naknade za nezaposlene prema povijesnim standardima vrlo su niski.

Ekonomisti su otpornost tržišta rada pripisali firmama koje gomilaju radnike nakon što su prošle godine imale poteškoća jer je pandemija COVID-19 natjerala neke ljude da napuste radnu snagu djelomično zbog dugotrajne bolesti uzrokovane bolešću. Uz usporavanje legalnog useljavanja, kažu da će manje radnika vjerojatno postati stalna stvarnost za poslodavce.

Postoji i zadržana potražnja za radnicima u uslužnim djelatnostima poput restorana i zračnih prijevoznika, koji su među sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom. Stopa sudjelovanja u radnoj snazi ili udio radno sposobnih Amerikanaca koji imaju posao ili ga traže ostaje više od jednog postotnog boda ispod razine prije pandemije.

Prosječna plaća po satu porasla je 0,3% u avgustu nakon povećanja od 0,5% u julu. Time je godišnji rast plaća u avgustu zadržao na 5,2 posto.

Snažna povećanja plaća zadržavaju dohodovnu stranu knjige gospodarskog rasta u širenju, iako umjerenim tempom, a recesija je zasad podalje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG