Linkovi

Zbog skupljih troškova života mogući nemiri u Evropi na zimu


Cijene hrane u Evropi bile su rekordne u martu
Cijene hrane u Evropi bile su rekordne u martu

LONDON - U pojedinim evropskim zemljama na zimu bi moglo da dođe do nemira, protesta i demonstracija zbog visokih cijena energenata i povišenih troškova života, objavila je firma za procjenu rizika Verisk Maplecroft .

Njemačka i Norveška su samo neke od država koje na dnevnom nivou osjećaju promjene u svakodnevnom životu zbog štrajkova zaposlenih, što je trend koji se već osjeća u Velikoj Britaniji, rekao je Reutersu analitičar Torbjorn Soltvet.

Poslednji izvještaj kuće za procjenu rizika pokazuje da je više od 50 odsto od 200 država iskusilo neku vrstu masovne mobilizacije u drugom ili trećem kvartalu 2022, što je najveći broj od 2016, otkako se taj indeks mjeri.

Na listi zemalja sa povišenim rizicima od nereda nalaze se i Bosna i Hercegovina, Švajcarska i Holandija, pokazuje izvještaj.

"Ne bi bilo iznenađujuće da se u razvijenim evropskim zemljama na zimu dese i ozbiljniji građanski nemiri", kaže Soltvet.

Agresija Rusije na Ukrajinu je ubrzala porast cijena hrane, koje su u martu u Evropi bile najviše ikad. Cijene energenata takođe su brzo rasle.

"A i dalje osjećamo posljedice pandemije kovida, posebno u lancu snabdijevanja", kaže analitičarka Himena Blanko.

Suše i klimatske promjene dodatno su uzrokovale povećanje cijena hrane i energenata.

Najveći socijalni nemiri u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na drugi kvartal, registrovani su u Ukrajini, na Kipru i Mauricijusu. Rusija je na sedmom mjestu, a Norveška na trinaestom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG