Linkovi

Prvi zabilježen slučaj prenosa COVID-19 s mačke na čovjeka: Koliki je rizik


Tara Kramer sits in her apartment with her cat Busy, April 8, 2022, in Des Moines, Iowa. More of the roughly 40 million Americans who get help buying food through the federal SNAP program are seeing their benefits plunge even as the nation struggles with
Tara Kramer sits in her apartment with her cat Busy, April 8, 2022, in Des Moines, Iowa. More of the roughly 40 million Americans who get help buying food through the federal SNAP program are seeing their benefits plunge even as the nation struggles with

Naučnici iz Tajlanda su ustanovili kako je mačka prenijela COVID-19 na čovjeka. Veterinar koji je pregledao mačku zaražen je u kontaktu. Ovo je prvi ovakav potvrđen slučaj, a od početka pandemije su zabilježeni slučajevi da su životinje dobijale COVID-19 od ljudi.

Na našu žalost, koronavirus SARS-CoV-2 brzo mutira, a neke od mutacija ga prilagođavaju i novim domaćinima. Jedna od hipoteza s najviše argumenata jeste da je virus i krenuo kao zoonoza, „preskočivši“ s neke životinje na ljude. Stoga ni ne čudi da virus može zaraziti neke životinje, pogotovo one koje su u blizini ljudi, poput kućnih ljubimaca.

Već je zabilježeno kako su domaće mačke, psi, pa čak i neke životinje iz zoo-vrtova poput tigrova dobijale COVID-19 od ljudi.

U nekim zoo-vrtovima je provedena i vakcinacija životinja poput čimpanzi protiv COVID-19 kako bi se izbjeglo širenje, ali i smanjila mogućnost da virus inficira čovjekove najbliže srodnike mutira u njima i da varijante sa drugačijim svojstvima.

U Sjedinjenim Državama i Kanadi uočeno je širenje COVID-19 među jelenima vrste Odocoileus virginianus, kojih samo u SAD ima oko 30 miliona i predstavljaju značajan rezervoar virusa gdje se on može pritajiti i nastaviti mutirati. U uzorcima kod ove vrste je utvrđeno da je 80% uzoraka pozitivno na COVID-19.

Međutim, slučaj s tajlandskom mačkom je prvi slučaj da mačka zaražena s COVID-19 prenese čovjeku virus. Na početku pandemije jedna od informacija je bila kako kućni ljubimci ne prenose virus na svoje vlasnike, a u tim prvim mjesecima pandemije je vladao strah i panika i ljudi su se bojali da ih kućni ljubimci ne zaraze.

Sad je potrebno govoriti i o rizicima prenosa COVID-19 s kućnih ljubimaca na čovjeka.

Naučnici za sada smatraju kako je ovaj događaj više na nivou incidenta i da ne postoji velik rizik. Naime, treba imati na umu da je veterinar vjerovatno bio u intenzivnijem kontaktu sa životinjom nego što bi to inače bilo. Prije prenosa s mačke zabilježena je i mogućnost da su zaraženi hrčci u Hong Kongu iz prodavnice kućnih ljubimaca bili uzrok zaraze oko 50 ljudi. Hrčci su nosili delta varijantu virusa.

Izvještaj – studija slučaja s početka jula 2022. godine objavljena u Emerging Infectious Diseases govori o slučaju 32-godišnje žene, veterinarke, koja dobila simptome COVID-19, a izvijestila je da je pregledala mačku koja je pripadala, kako se uspostavilo, zaraženim osobama u Bangkoku.

„U avgustu 2021. su otac i sin koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 prebačeni u izolacijski odjel u bolnici. Njihovoj desetogodišnjoj mački također je uzet bris i test je bio pozitivan. Tokom uzimanja brisa mačka je kihnula u lice veterinaru koji je nosio masku i rukavice, ali bez zaštite za oči. Susret je trajao 10 minuta“, piše u izvještaju i dodaje kako su simptomi kod veterinarke, temperatura i kašalj, nastali nakon tri dana od izlaganja.

Treba voditi računa o mjerama zaštite i biti oprezan, ali ne treba paničiti. Ovakvi slučajevi su rijetki i rizik je nizak“, kaže veterinar Izet Kulenović, naglašavajući da postoji mogućnost zoonotičkog prenosa, ali životinje ne predstavljaju značajan izvor prenosa, nego da je glavni put prenosa s ljudi.

Ovaj prenos znači i novu rutu prenosa virusa, ali naučnici smatraju da je ovakav prenos ipak nije značajan. U slučaju sumnje da je kućni ljubimac zaražen, treba imati dodatne mjere opreza, ali nipošto ne bi trebalo napuštati životinju i izbacivati je.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG