Linkovi

Sjeverodonjeck u ruskim rukama, raketiran Kijev


A woman visits the photo exhibition 'The war is not over' opened in the Taras Shevchenko park in Kyiv on June 23, 2022.
A woman visits the photo exhibition 'The war is not over' opened in the Taras Shevchenko park in Kyiv on June 23, 2022.

Gradonačelnik Sjeverodonjecka rekao je da je strateški ukrajinski grad sada pod potpunom ruskom kontrolom i da su svi izlazni putevi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine blokirani, ostavljajući bijeg moguć samo kroz područja pod ruskom okupacijom.

"Grad je sada pod potpunom okupacijom Rusije", rekao je gradonačelnik Oleksandr Stryuk na nacionalnoj televiziji kasno 25. juna.

"Pokušavaju da uspostave svoj poredak. Koliko ja znam, oni su postavili neku vrstu komandanta", rekao je on.

Rusija je nastavila da gađa područja širom Ukrajine artiljerijskim i raketnim udarima, pogađajući vojne objekte na zapadu i sjeveru i nastavljajući udarati ključne gradove ratišta u istočnoj regiji Donbasa.

Ruske rakete pogodile su u nedjelju ujutro središnju kijevsku četvrt Ševčenkivski, djelomično uništivši stambenu zgradu od devet spratova i izazvavši požar, rekao je gradonačelnik grada Vitali Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Ima ljudi ispod ruševina", rekao je Kličko. Dodao je da je nekoliko osoba već hospitalizirano.

"Oni (spasioci) su izvukli sedmogodišnju djevojčicu. Živa je. Sada pokušavaju spasiti njezinu majku."

Revidirani vojni fokus Rusije na istok Ukrajine približio je Moskvu postizanju cilja zauzimanja Donbasa, koji se sastoji od oblasti Lugansk i Donjeck. Kontinuirano bombardovanje ciljeva daleko od linija fronta dovelo je do optužbi da Rusija pokušava da posije strah među civilima i uvuče susjednu Bjelorusiju u sukob.

Desetine ruskih projektila palo je 25. juna na objekte u zapadnoj i sjevernoj Ukrajini, izjavili su lokalni zvaničnici, a prenio Reuters, uz podsjećanje da je najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata ušao u peti mjesec.

Ukrajina je saopštila i da Rusija ima za cilj da uvuče svog saveznika Bjelorusiju u rat, nakon izvještaja da su projektili koji su pogodili pogranični region u blizini Kijeva došli sa bjeloruske teritorije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG