Linkovi

DiCarlo za VOA: Političari u BiH se moraju ujediniti da bi proveli reforme


Intervju Rosemary DiCarlo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

BOS Amina Rosemary DiCarlo Int 159.mp4

Podsekretarka Ujedinjenih naroda za političke poslove Rosemary DiCarlo boravila je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je političkim liderima prenijela poruke generalnog tajnika Ujedinjenih nacija.

U intervjuu za Glas Amerike je izjavila da je generalno tajništvo UN-a zabrinuto za političku situaciju u BiH koja je izazvana podjelama u društvu.

VOA: Imali ste odvojene sastanke s članovima Predsjedništva BiH na kojima je razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u zemlji te o funkcioniranju državnih institucija. Na koje probleme ste im posebno ukazali?

DICARLO: Razgovarali smo o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, u političkom i ekonomskom smislu. Također smo razgovarali i o drugim pitanjima koja utječu na postizanje napretka u ovoj zemlji, uključujući pandemiju Covid-19 i rat u Ukrajini. Očito je da se političari moraju ujediniti po pitanju provedbe svih neophodnih reformi koje vode u budućnost. Isto tako je potrebna zajednička vizija o BiH za njenu budućnost. Svakako da postoji velika želja da se zemlja postane članica Europske unije, što mi u velikoj mjeri podržavamo. Također, razgovarali smo i podjelama koje uviđamo u društvu ove zemlje. Kroz razgovor smo ih željeli podstaći da pokažu odlučnost, odnosno urade nešto u vezi s tim. Razgovarali smo i o radu UN-a u BiH, o novom okviru sporazuma koji je potpisan prošle godine, te o projektima i programima koji su u toku u zemlji. UN provodi nekoliko inicijativa koje su vezane za ekonomske programe, a također aktivno radimo na izgradnji mira i pomirenju, posebno s mladima.

VOA: Kada govorimo o izgradnji mira i pomirenju, koja je, prema Vašem mišljenju, najveća prepreka Bosni i Hercegovini na tom putu?

DICARLO: Kontinuirane podjele u društvu, koje možemo vidjeti, izvor su nedostatka napretka u zemlji. Politički lideri i društvo se trebaju ujediniti kako bi radili na budućnosti ove zemlje i omogućili građanima da ostvare svoj puni potencijal.

VOA: Kao zvaničnica State Departmenta ranije ste posjećivali Bosnu i Hercegovinu i upoznati ste s političkom situacijom. Šta mislite, ko ili šta je njena najveća prijetnja, trenutno?

DICARLO: Postoji nekoliko ovlasti koje su izravno vezane za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovii. Neophodan je društveni ugovor između građana i lidera zemlje i potrebno je raditi na provedbi reformi. To bi trebali poduzeti izabrani zvaničnici. Što se tiče budućnosti BiH, uistinu imam veliku nadu. Postoji i potreba za ekonomskim reformama, reformama u politici, ali i u sektoru pravosuđa. Isto tako, postoji potreba za poštivanjem razlika i prava svih u društvu BiH. Ujedinjeni narodi su i dalje prisutni u zemlji i namjeravaju ostati. Želimo pomoći ljudima ove zemlje da ostvare napredak i u potpunosti uživaju svoja prava, privilegije i prosperitet.

XS
SM
MD
LG