Linkovi

NRA pravi konvenciju u Teksasu nekoliko dana poslije masakra u školi


Plakat koji najavljuje godišnju konvenciju NRA u Hjustonu, na kojoj će govoriti i bivši predsednik Donald Tramp
Plakat koji najavljuje godišnju konvenciju NRA u Hjustonu, na kojoj će govoriti i bivši predsednik Donald Tramp

HUSTON - Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA) počinje u petak godišnju konvenciju u Hustonu, Teksasu, samo nekoliko dana pošto se u školi u toj saveznoj državi dogodila pucnjava u kojoj su, iz automatske puške, ubijeni 19-oro dece i dve učiteljice.

Predstavnici lobističkih grupa koje zagovaraju slobodno nošenje oružja, kako se očekuje, odbaciće svaku odgovornost za masakr.

Na konvenciji, na kojoj se reklamira oružje i zagovara slobodna kupovina i nošenje, najavljeni su bivši predsjednik Donald Trump i drugi poznati republikanci.

Neki govornici su, međutim, otkazali učešće poslije pucnjave u školi. Među njima su i predstavnici Teksasa u Kongresu, senator Džon Kornin i član Predstavničkog doma Den Krenšo, koji su naveli da im je "izmijenjen raspored".

Guverner Teksasa Greg Abot, koji je trebalo da govori, rekao je da će se obratiti snimljenom porukom.

Senator Ted Kruz i Trump su potvrdili da i dalje namjeravaju da se obrate, kao i guvernerka Južne Dakote, Kristi Noem.

Predsjednik SAD Joe Biden i demokrate u Kongresu pozivaju da se pooštre zakoni o kupovini oružja, NRA se tome protivi. Član borda direktora Fil Džurni rekao je da će fokus konvencije biti na mentalnom zdravlju i kako da se spriječi oružano nasilje, ali da neće podržati ograničavanje pristupa oružju.

NRA je u saopštenju navela da će se učesnici konvencije "pomoliti za žrtve u školi u Uvaldeu i da će udvostručiti posvećenost bezbjednosti u školama".

Policija je ogradila metalnim barijerama kongresni centra u Hustonu, jer se okolo očekuju demonstracije.

NRA je saopštila da će na konvenciji biti dozvoljeno nošenje oružja, osim kada se bude obraćao Trump, jer to zabranjuju bezbjednosni protokoli.

Geri Frensis je sa svojom suprugom doputovao iz Viskonsina na konvenciju NRA. On kaže da se protivi strožoj regulaciji kupovine i nošenja oružja, uprkos masakru u Uvaldeu.

"Ono što se desilo je tragično. Ali, NRA nema nikakve veze sa tim, kao ni ljudi koji su došli ovde".

Iako se u Teksasu dogodila serija masovnih ubistava u proteklim godinama, republikanci na vlasti samo su olabavili propise o oružju.

Roki Maršal, bivši član borda direktora NRA, kazao je da nema razloga da se konvencija otkaže uprkos tome što je tragedija u Uvaldeu stavila u negativan kontekst. On smatra da članovi udruženja mogu čak i da smanje oružano nasilje, ako se fokusiraju na pitanja mentalnog zdravlja i obezbjeđivanja škola.

"To što ćete NRA gađati kamenjem, ne znači da ćete spriječiti naredno masovno ubistvo. Nećete ga spriječiti ni ako gađate kamenjem one koji mrze oružje".

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da "lideri NRA doprinose problemu oružanog nasilja i ne trude se da ga riješe". Optužila ih je da zastupaju proizvođače oružja i njihove interese, kao i da "promovišu automatsko oružje mladima".

Demokrata Beto O Rurk, protivkandidat Gregu Abotu na izborima za guvernera u Teksasu ove godine, najavio je da će protestovati ispred kongresnog centra u Hustonu.

Gradonačelnik Hustona, demokrata Silvester Tarner, rekao je da je grad u obavezi da ispuni ugovor sa NRA i da ne može da otkaže konvenciju. Ali, apelovao je na političare da ne dolaze.

"Ne možete jedan dan da izjavljujete saučešće, a sljedeći da promovišete oružje. To nije u redu", smatra Tarner.

Šenon Vots, osnivačica grupe Mame zahtijevaju akciju, koja se bori protiv slobodnog nošenja oružja, rekla je da je ne iznenađuje to što NRA nije otkazala konvenciju.

"Pravo pitanje je zašto će naši izabrani predstavnici ići na konvenciju, umjesto da budu sa narodom i zahtijevaju da se poboljša javna bezbjednost".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG