Linkovi

Delegacija Vojske SAD u posjeti BiH


Meeting of U.S. Army General inspector and Miniser of Defence of Bosnia and Herzegovina (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)
Meeting of U.S. Army General inspector and Miniser of Defence of Bosnia and Herzegovina (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

U posjeti vojnim strukturama Bosne i Hercegovine je delegacija Generalnog inspektorata Vojske SAD. Delegaciju predvodi generalna inspektorica generalpukovnik Donna W. Martin.

Američka delegacija u utorak je posjetila Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

"Tokom susreta ministar odbrane BiH Sifet Podžić je upoznao članove delegacije sa trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH u svijetlu trenutne političke situacije u našoj zemlji, poteškoća vezanih za osiguranje budžeta za odbranu, kao i drugih izazova sa kojima se susreću institucije odbrane u posljednje vrijeme.

Ministar je iskazao svoju zahvalnost Vladi SAD-a na finasijskoj pomoći u realizaciji više projekata u BiH, a koji se odnose na proces modernizacije i jačanje kapaciteta OS BiH kroz nabavku novih helikoptera, višenamjenskih vojnih motornih vozila HAMWEE, kao i na obuci i školovanju naših pripadnika u SAD-u.", navodi se u objavi Minsitarstva odbrane BiH.

"Generalica Martin je izrazila zadovoljstvo prilikom da posjeti našu instituciju i iskazala punu podršku radu Ministarstva odbrane BiH, te se posebno referirala na otvorenost za saradnju u dijelu koji se odnosi na Generalni inspektorat u smislu ojačavavanja ovog segmenta u sistemu odbrane.

Ona je iskazala opredjeljenost GI Vojske SAD-a da nastavi sa projektima obuke i osposobljavanja inspektora OS BiH i u narednom periodu, bilo kroz virtualne programe ili obukom naših inspektora u obučnim kapacitetima Komande za Evropu u Njemačkoj.", prenosi Ministarstvo.

Delegacija Vojske SAD-a, kako je najavljeno, učestvovaće na 16. Konferenciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH koja se održava u Sarajevu 24. i 25. maja 2022. godine.

Generalica Martin će se tokom boravka u BiH sastati i sa načelnikom Združenog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenicima generalima Kneževićem i Jerkićem, a planirana je i posjeta kasarni “Rajlovac” kod Sarajeva, gdje će OS BIH pred gostima demonstrirati svoje operativne sposobnosti.

XS
SM
MD
LG