Linkovi

Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN: Fraza "izvorni Dayton" je nepoštivanje Daytona i Ustava BiH


Vijeće sigurnosti UN
Vijeće sigurnosti UN

"U svom izvještaju sam istakao retoriku vlasti u Republici Srpskoj, ali i provođenje legislative iz ovog entiteta koja bi mogla da minira ustavni poredak Bosne i Hercegovine", poručio je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), u svom obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) koja se bavi situacijom u BiH.

Šmit je na sjednici u New Yorku u SAD istakao da su počeli procesi prenosa nadležnosti sa BiH na RS, te da oni mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice.

"Vodeća stranka u RS, SNSD, uporno traži miran raspad države, i u tom smjeru usvajaju legislativu", kazao je Šmit.

Poručio je da fraza "izvorni Dejton", koja se često koristi u Republici Srpskoj, u stvari znači nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava.

"Konstantno sam pozivao predstavnike RS na razgovore o promjenama ustava, ali nisam dobio odgovore", podsjetio je Šmit.

"Vlasti u RS žele de fakto secesiju, preuzimanjem državnih nadležnosti. Najavljeni potezi potkopavaju suverenitet BiH, a ja kao visoki predstavnik, želim da očuvam suverenitet i teritorijalni integritet države", naglasio je visoki predstavnik.

On je podsjetio da je iskoristio svoje izvršne mogućnosti, da poništi zakon o državnoj imovini usvojen u parlamentu Republike Srpske.

Ipak, podsjeća da je dijalog uvijek prva opcija.

Upozorava da, i pored pokušaja RS za prenos nadležnosti, situacija nije mnogo bolja u drugom entitetu, Federaciji BiH.

Ističe da i federalne zakone o državnoj imovini treba izmjeniti.

Uoči njegovog obraćanja, predstavnici Kine i Rusije, koje ne priznaju Šmita kao visokog predstavnika, izrazili su protivljenje.

"Ne smatramo njemačkog građanina Kristijana Šmita kao legitimnog visokog predstavnika. SB UN mu nije dao odobrenje", ocijenio je Vasilij Nebenzija, predstavnik Rusije u UN.

"Gospodin Šmit nema autoritet da govori za međunarodnu zajednicu i daje bilo kakve izvještaje", istakao je on.

"Imenovanje KS nije podržao SB UN, i mislimo da nije prikladno da se on obrati u toj funkciji", rekao je Žang Jun, predstavnik Kine u UN.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG