Linkovi

SAD: Tri pucnjave tokom uskršnjeg vikenda


Policija ispred tržnog centra Columbiana Center u Kolumbiji, Južna Karolina, nakon pucnjave, 16. aprila 2022.
Policija ispred tržnog centra Columbiana Center u Kolumbiji, Južna Karolina, nakon pucnjave, 16. aprila 2022.

Vlasti u Južnoj Karolini kažu da istražuju pucnjavu u klubu u okrugu Hampton koja se dogodila nedjelju rano i kojoj je povrijeđeno najmanje devet osoba. To je bila treća masovna pucnjava u Sjedinjenim Državama tokom vikenda uskršnjih praznika.

U tri pucnjave u Južnoj Karolini i Pittsburghu u Pennsylvaniji poginula su dva maloljetnika, a najmanje 31 osoba je ranjena.

Državno odjeljenje za provođenje zakona Južne Karoline, koje vodi istragu, navelo je u e-poruci da nema prijavljenih smrtnih slučajeva u pucnjavi u Cara's Loungeu u okrugu Hampton. Trenutno nisu dostupne informacije o težini povreda. Okrug Hampton je otprilike 129 kilometara zapadno od Charlestona.

U međuvremenu, u Pittsburghuu su dva maloljetnika ubijena, a najmanje osam osoba je povrijeđeno tokom pucnjave na kućnoj zabavi. Pucnjava, koja je uslijedila nakon svađe, dogodila se oko 00:30 sati tokom zabave u imanju za kratkoročni zakup, gdje se okupilo stotine ljudi - "ogromna većina" njih je maloljetna, rekao je novinarima načelnik Scott Schubert iz policijske uprave u Pittsburghu.

Do pucnjave u nedjelju došlo je samo dan nakon što je pucnjave u prometnom tržnom centru u glavnom gradu države Južne Karoline, Columbiji, oko 145 kilometara sjeverno od mjesta gdje se dogodila nedjeljna pucnjava u noćnom klubu. Ukupno je ranjeno 14 osoba, rekao je šef policije. Žrtve su bile starosti od 15 do 73 godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG