Linkovi

Bivši ruski ministar finansija: Rusija pred najvećim padom ekonomije od 1994. godine


ilustracija
ilustracija

Rusko gospodarstvo na putu je da se smanji za više od 10 posto u 2022., što je najveći pad bruto domaćeg proizvoda od godina nakon pada Sovjetskog Saveza 1991., izjavio je u utorak bivši ministar financija Aleksej Kudrin.

Rusija se suočava s rastućom inflacijom i bijegom kapitala dok se bori s mogućim neizmirenim obavezama nakon što je Zapad uveo sankcije kako bi kaznio predsjednika Vladimira Putina zbog slanja desetaka tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače.

Ruska ministarstva gospodarstva i financija trenutačno rade na novim prognozama, prenijela je državna novinska agencija RIA Kudrina, koji sada obnaša dužnost šefa Revizijske komore.

"Službena prognoza bila bi za više od oko 10% kontrakcije", rekao je Kudrin, koji je bio Putinov ministar financija od 2000. do 2011., navodi RIA.

Prethodne prognoze ruske vlade predviđale su rast bruto domaćeg proizvoda od 3% ove godine nakon što je gospodarstvo poraslo za 4,7% u 2021.

Izvor blizak ruskoj vladi koji je želio ostati anoniman rekao je Reutersu da ministarstvo gospodarstva ove godine predviđa smanjenje BDP-a između 10 i 15 posto.

Smanjenje od 10% predstavljalo bi najveći pad bruto domaćeg proizvoda od 1994. prema podacima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Svjetska banka je ovog mjeseca prognozirala pad ruskog BDP-a za 11,2 posto ove godine.

Analitičari koje je krajem ožujka anketirao Reuters u prosjeku su predviđali smanjenje BDP-a za 2022. na 7,3%, predviđajući porast inflacije na gotovo 24%, što je najviši nivo od 1999.

Putin kaže da je "posebna vojna operacija" u Ukrajini neophodna jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, a Moskva je morala djelovati kako bi obranila ljude koji govore ruski u Ukrajini od progona.

Ukrajina kaže da se bori protiv otimanja zemlje u imperijalnom stilu i odbacuje Putinove tvrdnje o genocidu kao besmislice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG