Linkovi

Sarajevo: Počelo planiranje vježbe "Branitelj Evrope" 2023. koju predvodi Vojska SAD


Deborah Mennuti, Deputy U.S. Ambasador to Bosnia and Herzegovina (Photo: U.S. Embassy Sarajevo)
Deborah Mennuti, Deputy U.S. Ambasador to Bosnia and Herzegovina (Photo: U.S. Embassy Sarajevo)

"Središnja konferencija o planiranju je zakazana za septembar 2022. godine u Bukureštu u Rumuniji. Finalna konferencija za planiranje održat će se početkom 2023. godine, a vrijeme i mjesto će biti naknadno definirani.", stoji u saopštenju iz Ambasade SAD u BiH.

Vježba DEFENDER-Europe je godišnja multinacionalna zajednička vježba velikih razmjera pod vodstvom američke vojske s ciljem podizanja spremnosti i interoperabilnosti između SAD, NATO i zemalja partnera. Vježba DEFENDER-Europe 23 će se odvijati na ljeto 2023. godine na lokacijama širom Evrope.

"U prelomnom trenutku evropske istorije, NATO je bio ujedinjen i postojan u svom odgovoru. DEFENDER-Europe je dokaz te snage i ova vježba je ključna prekretnica u očuvanju interoperabilnosti i borbene spremnosti za naše snage.", rekla je zamjenica američkog ambasadora u BiH Deborah Mennuti.

"Želim zahvaliti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Vojsci SAD za Evropu i Afriku na koordinaciji ovog događaja koji je okupio preko 270 članova osoblja, uključujući i vojne planere iz 28 zemalja.", rekla je Menuti.

Komanda Vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR/AF) izabrala je Sarajevo za budućeg domaćina konferencije za planiranje dijelom i zbog iznimne gostoljubivosti iskazane prema snagama SAD koje su u Bosni i Hercegovini učestvovale u vježbi Defender-Europe 2021. Suorganizator ovog događaja je Odjel za vojnu saradnju Ambasade SAD u BiH.

Pored Bosne i Hercegovine, preko 30 partnerskih i savezničkih zemalja biće zastupljeno na inicijalnoj konferenciji za planiranju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG