Linkovi

Glas Amerike ekskluzivno: Wagner plaćenici u Africi regrutuju trupe za Ukrajinu


A photo published by the Security Service of Ukraine purports to show Wagner Group mercenaries at an unidentified location. (ssu.gov.ua)
A photo published by the Security Service of Ukraine purports to show Wagner Group mercenaries at an unidentified location. (ssu.gov.ua)

Ruska plaćenička organizacija Wagner Group pokušala je angažirati neke od svojih jedinica u Africi da se bore za Rusiju u Ukrajini, rekao je za VOA glavni zapovjednik američkih vojnih snaga u Africi.

“Vidimo neke napore da se regrutiraju Wagner jedinice za Ukrajinu”, rekao je general Stephen Townsend, zapovjednik američkog Afričkog zapovjedništva, u ekskluzivnom intervjuu za VOA.

Townsend je dodao da će se te jedinice vjerojatno prebaciti prvenstveno iz Libije, gdje stotine ruskih plaćenika podržavaju vojnog zapovjednika sa sjedištem na istoku Khalifa Haftara.

Townsend je rekao da je AFRICOM prenio neke resurse američkom europskom zapovjedništvu dok je Rusija napala Ukrajinu. Rekao je da je njegovo zapovjedništvo dalo EUCOM-u oko 30 pripadnika osoblja, "uglavnom obavještajnih analitičara i planera", zajedno s nekim od zajedničkih sposobnosti za nadzor i izviđanje borbenog zapovjedništva i zrakoplova.

"Mi također isporučujemo pomoć Ukrajini, pa su ti letovi usporili neke stvari za AFRICOM, ali ne bih rekao da su imali značajan utjecaj na naše operacije", rekao je.

Townsend je u januaru rekao za Glas Amerike da je ruska vojska pomogla isporuci ruskih vojnika u Mali.

XS
SM
MD
LG