Linkovi

UN: CaR i ruski plaćenici da prestanu da sprječavaju istrage kršenja prava


Arhiva - Oklopni transporter snaga Ujedinjenih nacija patrolira putem za koji se pretpostavlja da je bezbjedan, izbegavajući puteve koji su možda minirani, u Paoui, Centralnoafrička Republika, 5. decembra 2021.
Arhiva - Oklopni transporter snaga Ujedinjenih nacija patrolira putem za koji se pretpostavlja da je bezbjedan, izbegavajući puteve koji su možda minirani, u Paoui, Centralnoafrička Republika, 5. decembra 2021.

Nezavisni ekspert Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Centralnoafričkoj Republici kaže da bi vlada te zemlje i njeni ruski saveznici trebalo da prestanu da ometaju istrage.

Zvanilčnik UN-a Yao Agbetse​ kaže da je vojska CaR i ruski plaćenici sprječavaju pristup istražiteljima UN i vjeruje se da su odgovorni za skoro polovinu kršenja prava u zemlji.

Sukobi i dalje traju u unutrašnjosti Centralnoafričke Republike, gdje nacionalna vojska i ruski plaćenici gone pobunjenike koji su prošle godine napali prijestolnicu Bangi.

Tokom protekla četiri mjeseca, najmanje 229 civila je poginulo, kaže se u nedavnom izvještaju UN-a. Ali taj broj bi mogao da bude potcijenjen, jer su istražiteljima UN-a onemogućeno da pristupe lokacijama na kojima su počinjeni navodni zločini.

UN su nedavno poslale Agbetsea u Bangi sa porukom za vladu CaR: Povucite crvenu liniju koju saveznici ne mogu da pređu, rekao je on. Ako je istražiteljima UN onemogućeno da pristupe mjestima na kojima su možda počinjena kršenja zakona, dodao je on, pretpostavka je da vlada ne želi da se sazna istina.

UN su saopštile da su dokumentovale najmanje četiri slučaja masovnih pogubljenja od oktobra, uglavnom oko rudarskih lokacija.

Na pitanje zašto je Vlada CaR blokira pristup lokacijama, portparol predsjednika Albert Yaloke Mokpeme​ upitao je zašto su UN u zemlji već osam godina, ali nisu uspjele da ih zaštite od napada.

On je također rekao da su pobunjenici godinama ilegalno zauzimali rudna ležišta i eksploatisali ih za kupovinu oružja, pa je njegova vlada postupila u skladu sa tim.

Na ponovno pitanje zašto vlada ometa pristup lokacijama, Mokpeme je rekao: "Ne sprječavamo nikoga da radi svoj posao, ali nemojte nam govoriti šta da radimo".

Stručnjaci kažu da ruski plaćenici iz privatne kompanije Grupa Wagner dobijaju ugovore za rudarenje u CaR u zamjenu za njihovu vojnu podršku.

Vjeruje se da je grupa Wagner povezana sa vladom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruska vlada je demantovala bilo kakvu takvu vezu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG